En Çok Vitamin İçeren Besinler Nelerdir? Hangi Vitamini İçerir?
Vitaminler insan vücuduna oldukça faydası olan ve yediğimiz pek çok besinin içerisinde bulunan organik bileşiklerdir. Sağlıklı bir yaşamın devamlılığı için gerekli olan bu vitaminler pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Özellikle bu vitaminleri içeren besinlerin tüketilmesi sağlık açısından da çok önemlidir. Peki, en çok vitamin içeren besinler nelerdir? Hangi vitamini içerir tüm detayları ile derledik.
Vücudun sağlıklı bir şekilde işlemesi için gerekli olan vitaminlerin tüm organlara ve sistemlere etkisi bulunmaktadır. Her vitamin azlığında vücut negatif etkilenmektedir. Bu nedenle vitamini bol besinler tüketmek gerekir.
En Çok Vitamin İçeren Besinler Nelerdir?
Sağlıklı bir vücutta olması gereken vitaminler A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E ve K vitaminleridir. Bu vitaminler vücudun daha sağlıklı olabilmesi ve hastalıklardan korunabilmesi için çok gereklidir. Vitamin bakımından zengin besinler şunlardan oluşmaktadır:
- Süt, peynir, yumurta, tereyağı, karaciğer ve balık gibi hayvansal ürünler
- Greyfurt, portakal, havuç, balkabağı, ıspanak ve brokoli gibi bitkisel ürünler
- Fındık, ceviz ve fıstık gibi yağlı tohumlar
- Arpa, yulaf, bulgur ve mısır gibi tahıllar
- Kuru fasulye, nohut, bakla ve mercimek gibi baklagiller
Hangi Vitamini İçerir?
Sağlıklı bir yaşam için vitamin değeri yüksek besinlerin tüketilmesi çok önemlidir. Vitamin yönünden zengin besinler çeşitli hastalıklar ile savaşmada yardımcı olmakta ve bağışıklık sistemini arttırmaktadır. Besinler ve sahip oldukları vitaminler şunlardan oluşmaktadır:
- A Vitamini: Süt, peynir, yumurta, balık, karaciğer, tereyağı, portakal, brokoli, greyfurt, havuç, ıspanak
- B1 Vitamini: Arpa, yulaf, mısır, bulgur, fıstık, ceviz, fındık, et, süt, yumurta karaciğer
- B2 Vitamini: Ispanak, brokoli, lahana, narenciye meyveler gibi bitkisel ürünler, süt ve süt ürünleri, yumurta, karaciğer, balık, et, yulaf, pirinç, kuru fasulye, arpa, mısır, kaju, badem
- B6 Vitamini:
- B3 Vitamini: Nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kuru baklagiller, kırmızı et, tavuk, balık, yulaf, bulgur, darı, badem, ay çiçek tohumu, ceviz
-B6 Vitamini: Kuru baklagiller ve tahıllar, karaciğer, yürek, dalak ve böbrek gibi hayvansal ürünler, sarımsak, pırasa, kara lahana, brokoli ve turp gibi bitkisel ürünler
- B12 Vitamini: Hindi ve tavuk gibi kümes hayvanları, ve deniz mahsulleri
- C Vitamini: Yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler
- E Vitamini: Yağlı tohumlar ve meyveler, yeşillikler
- K Vitamini: Deniz ürünleri ve yeşil yapraklı sebzeler