SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Elma Sirkesinin Zararları Ve Yan Etkileri Var Mıdır? Elma Sirkesi İçmek Zararlı Mıdır?

Elma sirkesi, elma meyvesinden elde edilir. Elmanın fermente edilmesinden sonra meydana gelir. İçindeki aktif olan maddeye dönüşür. Bu madde asetik asittir. Elmanın içerisinde yer alan asit ve nişasta ile sirke buluştuğu zaman kolayca mayalanma işlemi yapılır. Bunun sonunda ise elma sirkesi meydana gelmiş olur. Genişçe bir kullanım alanı olan elma sirkesi, sağlık için de yararları bulunan bir üründür. İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

Elma sirkesi içerisinde pek çok vitamin ve minerali bulunduran ve elmadan elde edilen bir üründür. İçerisinde fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum barındırır. Bunların yanı sıra E, A, B2, B6, C vitaminlerini de içerisinde bulundurur. Zayıflama, kan şekerini düşürmek ve şeker hastalığı gibi hastalıklarda fayda sağladığı bilinir.

Elma Sirkesinin Zararları ve Yan Etkileri Var mıdır? Varsa Nelerdir?

Elma sirkesinin yan etkileri ve zararları olduğu bilinir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

1. Oldukça asetik bir yapıda olduğu için sık sık içildiği zaman boğaz tahribatına yol açar.
2. Sık sık ve fazla elma sirkesi tüketilirse dişlerde hasar meydana gelebilir. Bu sebepten dolayı elma sirkesinin içilmesi değil, salata gibi aperatif ürünlerde kullanılması önerilir.
3. Seyreltilmemiş olan elma sirkesi içildiğinde, mide ülseri ya da reflü gibi sindirim sorunları görünen kişilerde belirtilerin ağırlaşması görülebilir.
4. Nadir olarak da olsa kimyasal reaksiyonlara sebep olduğu bilinir. Elma sirkesinin siğil ve cilt rahatsızlıklarında kullanıldıktan sonra ciltte kimyasal yanıklar ortaya çıkardığı kanıtlanmıştır.
5. Tip 1 diyabet hastalığı bulunan kişilerde, elma sirkesinin yiyecek ve sıvı ürünlerin mideden bağırsağa taşınmasını yavaşlattığı görülür. Sindirimin yavaşlaması, kan şeker düzeyini kontrol altında tutmayı zorlaştıran nedenler arasında yer alır.

Elma Sirkesi İçmek Zararlı mıdır?

Elma sirkesinin zararları şu şekilde sıralanabilir:

1. Cilt ile direkt temas olduğu halde, ciltte yanık ve kızarıklık gibi rahatsızlıklara neden olur. Bu durumun yaşanmaması için bal ya da su eklenerek kullanılması önerilir.
2. Potasyum seviyesini düşürdüğü bilinir. Bu da kemiklerde bulunan mineral seviyesini olumsuz yönde etkiler.
3. Elma sirkesinin tüketimi kişiden kişiye göre farklılık gösteren bir durumdur. Bunu bilmeden tüketmek kişide olumsuz etkilere yol açar.
4. Midede yanma ve ekşime hissini beraberinde getirebilir. Bunun nedeni çok fazla asit içermesidir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.