SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

El ayak ağız hastalığı nedir?

El ayak ağız hastalığı genellikle 10 yaş ve 10 yaşın altındaki çocuklarda görülür. Aynı zamanda bu hastalık bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda da aniden kendini gösterebilir. El ayak ağız hastalığı nedir, el ayak ağız hastalığının belirtileri nelerdir diye merak ediyorsanız sizin için hazırlamış olduğumuz içeriklere göz atabilirsiniz.

|

El ayak hastalığı genellikle 10 ve 10 yaşın altındaki çocuklarda görülmektedir. Nadiren de olsa bu hastalık bağışıklık sistemi düştüğü anda yetişkin insanları yakalayabilmektedir.

El ayak ağız hastalığı nedir?
El ayak ağız hastalığı görünüm itibariyle suçiçeğine benzemektedir. El ayak hastalığına neden olan virüs genellikle boğaz salgısından ve vücutta oluşan birikmiş bakterilerden meydana gelmektedir.

El ayak ağız hastalığı bulaşıcı bir hastalık mıdır?
Görünüş itibariyle suçiçeği, ne benzetilen bu hastalık, neredeyse suçiçeği gibi bulaşıcı özellik gösterebilir. Bu nedenle el ayak hastalığına yakalanan kişiler mümkün olduğunca evde istirahat etmelidir.

Özellikle okula giden çocuklar bu süreçte mümkün mertebe okuldan ve sosyal ortamlardan uzak tutulmalıdır. Bu durum hem çevredeki insanlar için hem de hastanın kendi sağlığı için önemlidir.
El ayak ağız hastalığı suçiçeği hastalığı ile karıştırılmamalıdır. Hastalık ortaya çıkmaya başladığı andan itibaren gözlemlenmeli ve belirtiler dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. El ayak hastalığının belirtileri hakkında bilgi sahibi değilseniz aşağıda vermiş olduğumuz maddelere göz atabilirsiniz.

El ayak ağız hastalığı belirtileri nelerdir?

1- İştah kaybı
2- Boğazda meydana gelen ağrılar ve şişlik
3- Kalçada, karın bölgesinde, kasıkta meydana gelen kırmızı cilt döküntüleri
4- Yutkunmada meydana gelen güçlük
5- Popo ve uyluk bölgesinde meydana gelen şiddetli kaşıntılar.


El ayak ağız hastalığından korunmak için neler yapmak gerekir?

Günlük hayatta bu hastalığa yakalanmamak için belli başlı bir takım konulara dikkat etmek gerekir.

İşte el ayak hastalığından korunmak için alınması gereken önlemler…
El ayak ağız hastalığı bulaşmış olan kişilerden mümkün olduğunca uzak durmanız gerekir.
Eğer çocuğunuzda el ayak ağız hastalığı oluştuysa onun dokunduğu ve oynadığı oyuncakları muhakkak dezenfekte etmeniz gerekir.

El ayak ağız hastalığı bulaşmış olan bebeğinizin bezini değiştirdikten sonra ellerinizi yıkamaya özen göstermelisiniz. Bağışıklık sisteminizin düşemeye başladığı anda bu hastalık sizi de yakalayabilir.
Bardak çatal kaşık gibi ortak kullanılmaya müsait olan eşyaları sürekli dezenfekte edin. Dezenfekte işlemi için sirkeli su yöntemi yeterli olacaktır.

El ayak hastalığı olan kişilerle olan temasınızı mümkün olduğunca kesin.

El ayak ağız hastalığına ne iyi gelir?
Viral bir enfeksiyon olan el ve ayak hastalığı, ağız içindeki aftlar, ayak tabanlarında meydana gelen içi su dolu kabarcıklar, boğazda meydana gelen ağrı şeklinde kendini göstermektedir. Viral bir enfeksiyon olduğu için bu hastalığın tedavisinde antibiyotiğin etkisi yoktur. Bu hastalıkta özel bir tedavi şekli olmadığı için ilacı ve aşısı yoktur. Ancak kaşıntı ve rahatsızları geçirmek için doktor tarafından kremler ve losyonlar önerilebilir. Hastalık bir hafta 10 gün içinde kendiliğinden geçerken, el ve ayaklarda sıvı dolu kırmızı kabarcıklar kuruyarak yerini lekeye bırakabilir, o da zamanla kaybolur

El ayak hastalığı süresince nasıl beslenmek gerekir?
El ayak hastalığını çabuk iyileştirebilmek için beslenme şekline de dikkat etmek gerekiyor. El ayak hastalığında nasıl beslenilmesi gerektiğini bilmiyorsanız hemen açıklayalım…

El ayak hastalığında katı-kuru gıdalar ve asitli içecekler yerine, rejim 1-2 dediğimiz sıvı-püre şeklinde gıdalar, anne sütü, devam sütü veya günlük süt, bol ılık su, muz gibi ağzını yakmayacak cinsten meyveler (turunçgiller olmaz), domates püresi, yoğurt, muhallebi gibi serin ve yumuşak yiyecekler tercih edilmelidir.

El ayak hastalığı süresince nelere dikkat edilmelidir?
El ayak hastalığını hafif bir şekilde atlatmak için kısa süreli ve şampuansız ılık suyla duş alınması gerekmektedir. Aksi taktirde, hastalık daha ağır hale gelebilir.

Terleme gerçekleştiği zamanlarda kaşıntı ve döküntü artacağı için muhakkak ılık ve şampuansız duş gerekmektedir.

Terletmeyen pamuklu kumaşlar giyinilmeli. Battaniye yün değil, pamuklu olmalıdır.

Örülmüş kıyafetlerden, dar ve terleten deri, sentetik, naylon ve triko kumaşlardan uzak durulmalıdır.

Döküntülere kolonya, deneme-yanılma amaçlı bitkisel ürünler veya başka kremler sürülmemelidir.

Ayrıca güneşte durmak da çocuğun kaşıntısını ve döküntüsünü artırabilir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.