Ekolali Nedir, Neden Olur? Ekokali Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ekolali son yıllarda en çok ortaya çıkan hastalıklardan bir tanesidir. Ekolali bazı belirtileri ile ortaya çıkmaktadır. Ekolali çoğu zaman tedavisi mümkün olan hastalıklardan bir tanesidir. Ekolali dil pratiği ve dil öğrenme ile tedavisi mümkündür. Ekolalinin ne olduğu internet üzerinden araştırmaktadırlar. Peki ekolali nedir? Ekolali neden olur? Ekolali belirtileri nelerdir? Ekolali tedavisi nasıl yapılır? İşte ekolali ile ilgili bütün bilgiler...
Ekolali kısaca konuşma güçlüğü olarak da bilinmektedir. Ekolali teşhisi doktor tarafından yapılan bir takım testler ile birlikte gerçekleşir. Her ebeveynin bu hastalık hakkında bilgi edinmesi gerekmektedir. Ekolali çoğu zaman otizm hastalığı ile karıştırılmaktadır.
Ekolali Nedir?
Ekolali kelimesi Yunanca kökenli olan bir kelimedir. "Yankı" ya da "Tekrarlama" anlamına gelmektedir. Çevresinden duydukları sesleri ve kelimeleri sıklıkla tekrar eden bir konuşma rahatsızlığıdır. Ekolali özellikle çocuklarda fazlaca görülmektedir. Ekolali tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.
Ekolali Neden Olur?
Otizm hastalığı ekolalinin en büyük nedenleri arasında görülmektedir. Eğer bir çocukta otizm varsa ekolali hastalığı da gelişebilir. Otistik çocuklarda görülen ekolali hastalığı otizmli çocuklarda dikkat edilmesi gereken bir konuşma güçlüğüdür.
Ekolali Belirtileri Nelerdir?
1) Yankılama
Ekolali belirtileri arasında yankılama gelmektedir. Çocuk çevresinde duymuş olduğu tüm şeyleri tekrar eder. Bu durumda da ekolali bulguları ortaya çıkabilir. Sadece kelimeler değil aynı zamanda sesleri de tekrar etme eğilimindedirler.
2) Dil Gelişimi
Ekolali ile birlikte dil gelişmesi de azalır. Yaş ile birlikte dil gelişmesi önemli ölçüde azalmıştır. Anlaşılan kelime sayısı da kullanılan kelime sayısına göre daha da fazladır.
Ekolali Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlaç Tedavisi
Ekolali tedavisinde ilk olarak ilaç tedavisi verilir. Ekolali için antidepresan ve anksiyete ilaçları verilir. Bu şekilde hastanın ekolali bulguları yaşaması engellenmesi amaçlanır.