SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Düzenli diş bakımı nasıl olmalı ?

Günde en az iki kere dişlerin düzenli fırçalanması gerektiği belirtildi.

|

Spina Bifida Derneği Manisa Temsilciliği tarafından 4. Dayanışma Toplantısı yapıldı. Nisan ayında başladıkları Dayanışma Toplantıları kapsamında üyelerini bilgilendirdiklerini söyleyen Spina Bifida Derneği Manisa Temsilcisi Öznur Karaağaç, dayanışma toplantılarına devam edeceklerini söyledi.

Kültür Merkezi Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıda Manisa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde görev yapan Diş Hekimi Feryal Filiz Çetinkaya, Ağız ve Diş Sağlığı konulu bir sunum yaptı. Diş fırçalama hakkında bilgi veren Diş Hekimi Feryal Filiz Çetinkaya, şunları söyledi: “Diş fırçalamada ilk adım fırça seçimini doğru yapmaktır. Eğer diş hekiminiz ya da dişlerinizin özel durumu nedeniyle farklı bir fırça tercihi gerekmiyorsa en uygun fırça, fazla büyük kafalı olmayan ve orta sertlikteki fırçalardır. Günde en az iki kere dişler düzenli fırçalanmalıdır. Bunlardan bir tanesi akşam yatmadan öncedir. Artık ağzımıza bir şey almayacağımıza karar verdiğimizde yapılan fırçalama olmazsa olmaz bir zorunluluktur. Fırçalanmamış bir ağızda bulunan gıda artıkları gece boyunca bakterilerle asit oluşturmak için bol bol vakit bulacaktır. Zira gıda artıklarının bakterilerle asit oluşturabilmesi için 1,5 -2 saate ihtiyacı vardır.”

FIRÇALAMA TEKNİĞİNİ ANLATTI

Diş macunu kullanmanın fırçalamanın yardımcı unsuru olması bakımından önemli olduğunu vurgulayan Diş Hekimi Feryal Filiz Çetinkaya, şöyle konuştu: “Hem içerisindeki katkı maddeleri ile hem de ağızda sağladığı hoş koku ve fırçanın akıcılığını sağlaması bakımından gereklidir. Dişler fırçalanırken fırça diş eti hizasına belli bir açı ile tutularak diş etinden dişe doğru ve gıda artıklarını ağız boşluğuna atacak şekilde yapılır. Yani ’Kırmızıdan (diş eti) beyaza (dişe) doğru bu hareket sert darbeler halinde değil 45 derecelik açıyla hafif bastırarak dairesel ve düz bir süpürme hareketi seklinde olmalıdır. Dişlerinizi fırçalarken yine bir alışkanlık kazanmak için her zaman hangi çenenin hangi dişlerinden başlayacak iseniz hep oradan başlayarak tüm alt ve üst çene dişlerinin iç ve dış yüzleri aynı sırayı takip ederek fırçalamayı tamamlamalısınız. Böylece hiçbir bölgeyi unutmamış olursunuz. Doğru diş fırçalama süresi, alışkanlık kazanıncaya kadar daha uzun (10 -12 dakika ), fırçalama alışkanlığı kazandıktan sonra 2-3 dakika sürmelidir. Fırça kişiye ait bir araçtır. Başkası kullanmamalıdır. Fırça demetleri dağılıp eskidiğinde 6 -8 ayda bir yenilenmelidir.”

DİŞ İPİNE DEĞİNDİ

Feryal Filiz Çetinkaya, diş ipi hakkında da şöyle bilgi verdi: “Dişler arasında ya da diş köprüleri altında kalan ve normal diş fırçasıyla ulaşılamayan bölgeler ip, özel diş arası fırçası ya da özel kürdanla temizlenebilir. Diş doktorunuz bunların doğru kullanım şeklini göstermelidir, aksi takdirde bazen diş etlerine zarar verilebilir. Kimileri ipten daha geniş ve kullanımı daha kolay olan bantı tercih eder. Bant dişlerin çevresinde döndürülebilir. Dişleri günde bir iple temizlemek ideal kabul edilir.”

Manisa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde ihtiyacı olan engelli bireyler için genel anestezi altında diş tedavileri hizmeti verildiği söyleyen Çetinkaya, bu durumdaki engelli hastaların Merkez Efendi Devlet Hastanesi bünyesinde her Pazartesi günü genel anestezi veya sedasyon (hastanın bilinci açıkken ve tüm refleksleri korunarak anestezi uzmanınca yarı uyur hale getirilmesi) altında işlemleri görevli hekimlerce yapıldığını dile getirdi.

Toplantıda Salihli Anadolu Lisesi öğrencilerinin TÜBİTAK Bilim Yarışması için yaptıkları “Spina Bifida’lı Bireylerin Sıkıntıları” konulu çalışma hakkında bilgi verildi. Bu çalışma için hazırlanan anketler Spina Bifida’lı bireyler ve yakınları tarafından cevaplanarak projeye destek verildi.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.