SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Duygusal wellness nedir?

Son yıllarda sık sık duyduğumuz wellness fiziksel, çevresel, duygusal, entelektüel, mesleki ve ruhsal bileşenleri olan bir kavramdır. “Amerikalı doktor Halbert Dunn, wellness kavramını ilk ortaya çıkaran kişi olarak tanınır. Wellness kavramının bir diğer öncüsü de Bill Hettler’dır. Hettler, wellness’ı altı boyutlu bir modelleme ile ele almaktadır. Bunlar; “sosyal boyut, mesleki boyut, manevi boyut, fiziksel boyut, entelektüel boyut ve duygusal boyut”u içermektedir. Bu boyutlardan biri olan duygusal wellness duygularımızın farkında olmamız, onları anlamamız ve onları verimli bir şekilde yönetebilmemiz gibi konuları içerir” diyen Psikolog Rana Kutvan duygusal wellness için yapılacakları bizlerle paylaştı.

|

Her duygunuza sahip çıkın ama olumsuz duygularını beslemeyin: Tüm duygularımız bizim yararımıza vardır ve hepsi bize bir şeyler anlatırlar. Zaman zaman negatif duygular hissetmek oldukça normaldir. Ama ya bu negatif duygular hayatımızı domine ediyorlarsa? Dahası ya biz negatif duygularımızı kendimizi sabote etmek için kullanıyorsak? Hemen bir örnek vereyim. Diyelim biz sık sık öfkeli hisseden biriyiz. Sakinleşmeye çalıştığımız zamanlarda bile kendimizi kötü hissettiren konulardan bahsediyorsak biz öfkesini besleyen bir insanız demektir. Evet bütün duygularımızı hissedelim, onları bastırmayalım. Ancak sadece pozitif olanları besleyelim. O yüzden de gün içinde konuşmalarımıza hep dikkat edip negatifi mi, pozitifi mi beslediğimizi gözlemleyelim.

Stres yönetimini iyi öğrenin: Stres hayatımızın bir parçası. Stresten kaçamayız ancak onu iyi yönetmeyi öğrenebiliriz. Stres yönetimi konusunda bir psikologla çalışabilirsiniz. Bunun yanı sıra gün içinde sık sık kendinize nefes alma alanları yaratmayı ihmal etmeyin. Unutmamak gerekir ki her gün diş fırçalar gibi ruhsal bakımımıza zaman ayırmak en iyi stres yönetimidir. Stres yönetiminde yoga ya da meditasyon gibi yöntemlerden de faydalanabilirsiniz.

Düzenli bir hayat yaşayın: Ruhsal ve tabii ki fiziksel sağlığa giden yol dengeden ve bütünsellikten geçer. Diyelim ruhsal açıdan zor bir dönem geçiriyorsunuz. Bunun için de bir psikolog görüyorsunuz. Sadece psikolog görmeniz size bir dereceye kadar iyi gelecektir. Bunun yanı sıra dengeli bir hayat yaşamalısınız. Erken yatıp, erken kalkmak, herhangi bir sağlık sorununuz yoksa düzenli olarak spor yapmak ve sağlıklı beslenmek ruh sağlığımızı olumlu yönde etkiler. Bedenimiz ve ruhumuz bir bütündür ve durmadan birbirlerini etkilerler.

Yaşam tarzını gözden geçirin: İzledikleriniz, okuduklarınız ve stres seviyeniz arasında bir ilişki olduğunuzun siz de farkındasınızdır. Bu hafta televizyonda izlediğiniz filmlere, dizilere dikkat edin. Eğer seyrettiklerinizin çoğu şiddet içerikliyse kendinizi stresli hissetmeniz o kadar da şaşırtıcı değil. Beyninizi ve zihninizi bu tip şiddet içerikli filmlerle doldurmak istediğinize emin misiniz? Bugünden itibaren seyrettiklerinize dikkat etmeye ne dersiniz? Yine bugünden itibaren dinlediğiniz müziklere de dikkat edin lütfen. Araştırmalar dinlediğimiz müzik türünün duygu durumumuzu etkilediğini gösteriyor. Müzik zevkiniz ne olursa olsun, gün içinde sizi sakinleştiren müzikler de dinlemeyi ihmal etmeyin.

Etrafını pozitif arkadaşlarla çevirin: Arkadaş çevreniz nasıl insanlardan oluşuyor? Etrafınızda sizi yukarı çıkaran insanlar mı var? Yoksa durum tam tersi mi? Hayatımızda pozitif arkadaşların olması duygusal wellness için en önemli olaylardan biridir. Eğer arkadaş grubunuz genelde sizi aşağı çeken, hayata olumsuz bakan insanlardan oluşuyorsa kendinize yeni arkadaşlar bulma zamanı gelmiş demektir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.