Duvarlar sonradan eklenti
Sokollu Mehmet Paşa tarafından 1578 yılında Mimar Sinan'a yaptırılan Azapkapı'daki 'Sokollu Mehmet Paşa Camii'nin restorasyon çalışmalarında sona gelindi.
MERT İNAN İSTANBUL
2012'de restorasyonun bitirilmesi öngörülen ancak keşif artış bedeli ve yeni ihaleler nedeniyle gecikme yaşanan tarihi eserin yaz sonunda hizmete girmesi bekleniyor. Çalışmaların aralıksız devam ettiği tarih caminin deniz tarafındaki kemerlerinde açılan delikler geçtiğimiz günlerde tartışmalara neden olurken, uzmanlar söz konusu eserin aslında uygun restore dildiğini, yıkılan duvarların sonradan ekleme olduğunu dile getirdiler. 438 yıllık tarihi eserin restorasyonu kapsamında taş hasarların onarıldığı, yüzey temizliğinin yapıldığı, ahşap kapı ve kapakların restore edildiği, kurşunların yenilendiği, çimento esaslı harçların temizlenerek, çatlakların onarıldığı ve çürüyen ahşap pencerelerin de değiştirildiği belirtildi.
İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmaların 12 milyon lirayı geçtiğini belirten Sokullu Vakfı Başkanı Abdulkadir Sokullu; "Vakıflar Genel Müdürü Adnan Bey ve İstanbul Valimize teşekkürü borç biliyoruz. Ecdad yadigarı eserin restorasyonu yaklaşık 12 milyon lirayı buldu. Vakıf olarak böylesi bir bütçenin altından kalkamazdık. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Şakir Binan'ın 1 yıl süre ile ayda 4 gün projede danışman olarak görevlendirildiğini biliyorum. Şu an eserin çevre düzenlemesi yapılıyor. Sokollu'nun yaptırdığı tarihi cami aslına uygun olarak restoe ediliyor. Delik açıldığı söylenen kemer duvarları esere sonradan eklendiği için yıkıldı. Herhangi bir tahribat söz konusu değil. Orjinal halinde kemerlerin açık olduğu, kapatılmadığı biliniyor" dedi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri ise söz konusu restorasyon çalışmalarındaki giderlerin İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından karşılandığını, yapılan çalışmaların
denetlendiğini ve restorasyon işinin Bilim Kurulu'nun gözetiminde yapıldığını dil egetirdiler.
Restorasyonu üstlenen firma yetkilileri ise deniz tarafında bulunan kemerlerin yıkılmasına ilişkin
Milliyet'e şu bilgileri verdiler: "Tarihi ibadethane dış çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmaları yapıldıktan sonra hizmete girecek. Restorasyon sırasında hiçbir şekilde özgün doku bozulmadı. Yıkıldı, delindi denilen duvarlar camiye sonradan eklenen ve orjinalinde olmayan eklentiler. Zaman zaman kesintiye uğrayan restorosyon çalışmaları Mart ayından bu yana aralıksız devam ediyor. Caminin zemini ahşap kazıklar üzerinde bulunuyor. Zemin geçmişte toprakla doldurulduğundan su çıktı. Drenaj kanalları açarak hem biriken suyu, hem de dolgu yapılan toprağı boşalttık. Bu çalışmaları yapmamış olsak caminin içi suyla dolardı. Eserin ihyası bu yaz sonu bitilecek."
İstanbul'daki tarihi eserler konusunda önemli araştırmalara imza atan Mimar Sinan Genim de kemer duvarlarının sonradan ilave edildiğini, esere sonradan eklenen bu parçaların yıkılmasının oğru olduğunu dile getirdi.