SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Dupuytren Kontraktürü Nedir, Belirtileri Nelerdir? Dupuytren Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Özellikle ellerinizde sertleşme, çukur, çıkıntı ya da yumrular hissediyorsanız muhtemelen Dupuytren kontraktürü durumundan muzdaripsiniz demektir. Pek çok kişi Dupuytren kontraktürünün ne olduğunu bilmemektedir. Ellerinde gerçekleşen bu anormal durumu normal karşılamaktadır. Fakat bunun tedavi edilmesi gereken bir rahatsız olduğunu bilmeniz gerekmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar...

|

Dupuytren kontraktürü, cildin hemen altındaki dokunun anormal kalınlaşmasıdır. Bu kalınlaşma avuç içinde meydana gelir.

Dupuytren Kontraktürü Nedir?

Parmaklara kadar uzanabilen Dupuytren kontraktür, sert çukurlar, çıkıntılar ve kordonlar halinde gelişebilir. Parmakların avuç içine doğru bükülmesine neden olabilir. Bazen hastalık, eklemlerin tepesinde kalınlaşmaya ya da ayak tabanlarında yumrulara ve kordlara neden olabilir. Erkeklerde Dupuytren kontraktürü en sık 50 yaşından sonra ortaya çıkar. Kadınlarda daha geç ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Ayrıca az şiddetli olma eğilimindedir. Bununla birlikte, Dupuytren kontraktürü, çocukluk da dahil olmak üzere yaşamın herhangi bir zamanında görülebilir.

Dupuytren Kontraktürü Nedenleri Nelerdir?

Dupuytren kontraktürü tipik olarak ilk önce avuç içi derisinin altında görülmektedir. Fakat nedeni tam olarak bilinmez. Erkeklerde ve Avrupa kökenli kişilerde daha yaygındır. El yaralanmaları veya belirli meslekler Dupuytren yakalanma riskini yükseltir. Dupuytren kontraktürü şiddetine göre 1, 2 ve 3 dereceye ayrılmaktadır.

Dupuytren Kontraktürü Belirtileri Nelerdir?

Dupuytren kontraktürü belirtileri olan kişilerin yaklaşık dörtte biri, etkilenen elde rahatsız edici iltihaplanma, hassasiyet, yanma ve kaşıntı hissi yaşamaktadır. Ayrıca avuç içerisinde topaklanma ve çukurlar görülebilir. Avuç içinden bir veya daha fazla parmağa doğru kalın kordonlar görülebilir. Bu durumdan en çok yüzük parmağı ve serçe parmak etkilenir.

Bu kordonlar parmakların bükülmesine neden olabilir. Çoğu durumda, her iki el de etkilenir. Fakat her el farklı şekilde etkilenmektedir. Topak bazı insanlarda rahatsız edici duruma gelebilir. Fakat ağrı görülmez. Elin, bir yüzeye düz bir şekilde yerleştirilmesinin zor olması nedeniyle hastalık fark edilebilir. Parmaklar avuç içine çekildikçe, elleri yıkamak, eldiven giymek, tokalaşmak ve elleri ceplere sokmak gibi hareketler zorlaşır.

Dupuytren Kontraktürü Teşhisi ve Tedavisi Nedir?

Hastalığın nasıl ilerleyeceğini tahmin etmek zordur. Bazı kişilerde yalnızca küçük yumrular veya kordonlar varken, bazılarının parmakları ciddi şekilde bükülür. Hastalık daha erken yaşta ortaya çıkarsa daha şiddetli olma eğilimindedir. Hafif vakalarda, özellikle el işlevi iyiyse, sadece gözlem gereklidir. Avuç içinde bir yumru, tedavinin gerekli olduğu veya hastalığın ilerleyeceği anlamına gelmez.

Daha ciddi vakalarda parmakları düzeltmek için çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Enjekte yöntemi ya da ameliyat içerebilir. El cerrahınız, hastalığın evresi ve şekline göre en uygun yöntemi belirtecektir. Tedavinin amacı parmak hareketini ve işlevini iyileştirmektir. Fakat parmakların tam olarak düzeltilmesi her zaman gerçekleşmeyebilir. Tedavi ile bile hastalık geri gelebilir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.