SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Dudak damak yarığı tedavisi hakkında merak edilenler

Dudak damak yarıkları ile ilgili pek çok sorunun gündeme geliyor. Bu sorular arasında “dudak damak yarığı kendiliğinden düzelir mi?”, dudak “damak yarığı tedavisinde başarı oranı nedir?, “dudak damak yarığı tedavisinden güncel teknikler nelerdir? ” gibi sorular yer alıyor. Prof. Dr. Hakan Ağır ile dudak damak yarıkları tedavisi hakkında merak edilenleri anlattı.

|

Yöntemler Gelişse de Tek Çözüm Cerrahi

Son 10 yılda dudak damak yarıklarının hem tedavisinde hem de teşhisinde çok değerli gelişmeler kaydedildi. Özellikle erken teşhis, tedavinin çok daha etkin bir şekilde planlanmasına yardımcı oluyor. Gebelik döneminde 4 boyutlu ultrason görüntülemesi ile fark edilen dudak damak yarıkları için ailenin psikolojik olarak hazırlanması da mümkün oluyor. Gebeliğin 13. ve 14. haftalarında özellikle dudak yarıklarında gelişen teknolojiler sayesinde yüksek oranda teşhis mümkün. Bu da hem ailenin hem de bizlerin süreci daha geniş zamanda ele alabilmesine olanak sunuyor. Bu noktada dudak damak yarıklarının tedavisinde cerrahinin tek seçenek olduğunun, gelişen tekniklerin ve teknolojilerin süreçte konfor sağlamak ve başarını oranını yükseltmek gibi etkileri olduğunun altını çizmek gerekiyor.

Dudak damak yarığı ile ilgili tek gelişen alan elbette teşhis süreci değil. Doğumdan hemen sonra uygulanan ortopedik ve ortodonti uygulamalar hem bebeğin beslenmesini kolaylaştırıyor hem de bebeğin operasyona hazırlanmasına büyük katkı sağlıyor. Bilindiği üzere dudak damak yarıklarının tedavisinin erken dönemde olması elde edilecek sonuçlar açısından çok kıymetli ancak beslenme yetersizliğine bağlı gelişim gerilikleri ameliyat planlamasının ileriye atılmasına neden olabiliyor. Bu noktada bebeklerde beslenmeyi destekleyen önlemlerin daha etkin olması tedavi planlanmasına daha sıkı bağlı kalmaya imkân sunuyor.

Cerrahi Sonrası Süreçlerde de İlerlemeler Devam Ediyor

Dudak damak yarığı olan bebeklerde konuşma terapisi ihtiyacı gündeme gelebiliyor. Ülkemizde konuşma terapisi alanında elde edilen gelişmeler sayesinde konuşma cerrahisine olan gereksinimin azalmasına yardımcı olurken konuşma bozukluklarını tespit etmemize yardımcı olan teknolojileri kullanmak bizler için başarılı tedavi planlaması açısından büyük öneme sahip. 6 yaşından sonraki dönemde ortodonti tedavileri ile ilgili gelişmelerin de katkısıyla diş ve çene bozukluklarının düzeltilmesi de daha kolay oldu. Tüm bu gelişmeler sayesinde günümüzde dudak damak yarığı tedavisi olan bebeklerin bundan 20 yıl önce dudak damak yarığı ile dünyaya gelen bebeklerden çok daha şanslı olduğunu söylemek mümkün.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.