SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Domuz gribinde yapılması gerekenler

Domuz gribine karşı ne yapılmalı? Domuz gribi şüphesi duyduğunuzda ne yapmalısınız? Domuz gribi belirtileri nelerdir?

|

Yeni grip salgını nedeniyle son günlerde boğaz ağrısı, öksürük, yüksek ateş şikâyetiyle Medline Alarm Merkezi’ni arayanların sayısında yüzde 25 oranında artış yaşandığını belirten Medline Acil Sağlık Genel Direktörü Dr. Barış Mutluer, alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Türkiye’de bir milyondan fazla kişiyi etkisi altına aldığı belirtilen grip virüsü nedeniyle sağlık kurumlarına başvuranlar kadar,telefonla tıbbi danışmanlık ve evde sağlık hizmetlerindenyararlananların sayısında da artış yaşandığını belirten Medline Acil Sağlık Genel Direktörü Dr. Barış Mutluer, son dönemde Medline Alarm Merkezi’ni arayanların sayısında yüzde 25 artış yaşandığını söyledi.

Mutluer şöyle konuştu; “Basit bir gribal enfeksiyondan farklı olan bu virüs, çok kolay yayılıyor ve bilinçli bir tedavi uygulanmaması halinde iyileşme süresi uzun süreli oluyor. Geçen yıl görülen H3N2 virüsünün sebep olduğu grip salgınından daha ağır seyreden yeni grip salgını sebebiyle son günlerde boğaz ağrısı, öksürük, yüksek ateş şikâyetiyle Medline Alarm Merkezi’ni arayanların sayısında ciddi bir artış yaşıyoruz. Virüs nedeniyle çağrı merkezine gelen çağrı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 arttı. Bu dönemde Evde Sağlık Hizmetleri’ne olan talepte de bir artış gözlüyoruz”

Grip virüsü bulaştığında; genizde yanma, boğaz ağrısı, vücutta halsizlik/kırgınlık, burunda tıkanıklıkya da akıntı, hapşırık ve gözlerde sulanma gibi belirtiler verdiğini söyleyen Mutluer, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı;

Hastalığın erken döneminde C vitamini alınmaya başlanmalı, C vitamini içeren yiyecekleri çok daha fazla tüketilmesi ve doktorunun önereceği doğru ilacın kullanılması hastalığınağırlaşmadan kısa sürede iyileşmesine neden olur.

H1N1 ya da H3N2 virüsü olduğu saptanırsa mutlaka istirahat edilmeli,

Sıvı alımı arttırılmalı, ıhlamur, zencefil, adaçayı, karabiber gibi virüsle savaşan bitkilerden de faydalanmalı.

Çok kısa sürede ateş ve öksürük belirtilerini gösteren virüs; burun ve ağız bölgesinden tüm vücuda yayılır.

Şikâyetlere halsizlik ve kas eklem ağrısı gibi semptomlar eklenebilir. Fakat grip geçirilirken yaygın vücut ağrısı, hastayı yere yapıştıracakmış şekilde ağır tablolar, nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı ve yüksek ateş gibi belirtilerin artması durumunda mutlaka hekime başvurulmalıdır.

H1N1 ve H3N2 virüsüne karşı antibiyotiğin etkili olmadığı akıldan çıkarılmamalı.

Gripten korunmak için yapılması gerekenleri de Dr. Barış Mutluer, şöyle anlattı;

Ellerinizi sık sık yıkayın

Ellerinizi ağız ve burun çevresine götürmemeye özen gösterin

İş, okul, otobüs gibi kalabalık mekânlarda mümkünse kapı kolu gibi ortak kullanım araçlarına dokunmayın, dokunmak zorunda kaldığınızda bol sabunlu su ile yıkayın

Grip ya da soğuk algınlığı olan kişilerden uzak durun, mümkün olduğunca kalabalık ortamlarda bulunmayın

Havaya göre giyinin. Çok ince ya da terleyecek kadar kalın giyinmeyin. Atkı ve bere ile mutlaka ağız ve başınızı koruyun

Portakal, mandalina,yeşil sebzeler gibi C vitamini içeren gıdaları çok daha fazla tüketin

Direkt şeker konularak yapılan yiyecek ve içeceklerden sakınıp,bol bol su için

İstirahat edin

Uyku düzeninize dikkat edin

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.