SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Doğumda dinlenecek müzikler

Dr. Jacques Moritz müziğin doğumu kolaylaştıracağını söyledi ve Spotify ile birlikte 'Doğum Çalma Listesi' hazırladı.

|

Müzik hayatımızın her anında bize eşlik ediyor. Artık buna doğumhaneler de dahil. Günümüzde pek çok anne adayı, doğum sırasında kendisini rahatlatacak şarkıları önceden seçip doktoruna iletiyor. Spotify’da 90 binin üzerinde “Doğum Şarkıları” çalma listesi bulunuyor. Amerikalı ünlü doğum uzmanı ve jinekolog Dr. Jacques Moritz de, hastalarının yüzde 70’nin, kendisine o büyük gün için özel olarak seçtiği şarkılardan oluşan müzik listeleri ile geldiğini söylüyor.

Spotify, Dr. Jacques Moritz ile birlikte çalışarak kadınlara doğum sırasında eşlik edecek ideal şarkılardan oluşan, doğumhanede test edilip onaylanmış bir Doğum Çalma Listesi oluşturdu. Liste, tüm doğum sürecini yansıtacak şekilde önce hafif ritimli ve yumuşak şarkılarla başlıyor, sancıların yükseldiği ilerleyen dakikalar için daha sert ritimli şarkılarla devam ediyor. Liste ebeveynlerin bebekleriyle karşılaştığı o ilk an için Yo-Yo Ma’nın seslendirdiği Bach’ın ‘Unaccompanied Cello Suite #1’ parçası ile son buluyor.

Müziğin hatıralar, duygular ve korku ve acı ile baş etme şeklimizi etkileyen merkezi sinir sistemimiz üzerinde önemli bir etkisi olduğunu vurgulayan Dr. Moritz, kadınların doğum anında kendilerini rahatlatacak ve güçlendirecek şarkılara yönelmesinin çok doğal olduğunu söylüyor. Dr. Moritz, iyi oluşturulmuş bir müzik listesinin, doğum sırasında kadınların doğumhanelerin yüksek sesli ve rahatsız edici ortamından uzaklaşıp, korku ve acı hissiyle daha iyi başa etmelerini sağladığını ifade ediyor. Araştırmaların anne karnındaki bebeğin de çalınan müziği duyduğunu gösterdiğini hatırlatan Dr. Moritz’in, kendi doğum müzik listesini oluşturmak isteyen anne adayları için önerileri şöyle:

Rahatlatıcı ve tanıdık: Anneyi rahatlatmak için, doğum anında dinlenen müziklerin rahatlatıcı ve tanıdık olması gerekir. Ancak gevşetici müziklerle karıştırmamak gerekiyor. Listenizin yeni ve bilmediğiniz şarkılar yerine aşina olduğunuz şarkılardan oluşması önemli. Ergenlik döneminde en sevdiğiniz, içinizi hala ısıtabilen şarkılar bu anlamda iyi bir seçim olabilir.

Güçlü enstrümantal şarkılar: Doğumun hızlandığı anlar için güçlü enstrümantal vuruşları olan şarkıları seçin. Sözlü şarkılar bu süreçte dikkatinizi dağıtabilir. Yine de sözlü müzik tercih ediyorsanız, dilini bilmediğiniz şarkıları tercih edebilirsiniz.

Uzunluk ve çeşit: Doğum süreleri kişiden kişiye değiştiği için, anne adaylarının farklı şarkıcılardan oluşan uzun bir liste hazırlaması önemli. Özellikle ilk defa anne olacaklar için en az 5, ideal olarak 10 saatlik bir çalma listesi oluşturmalısınız.

Güzel: Bebeğinizle karşılaştığınız o ilk an için, bir kadına kendini en güzel hissettiren şarkıları seçtiğinize emin olun. Hafızalara kazınacak ve aşırı duygusal geçecek o özel anda, arka planda güzel ve duygusal şarkılar çalmalı.

Dr. Moritz’in hazırladığı doğum şarkıları listesini aşağıda bulabilirsiniz:

Pearl Jam - Just Breathe
James Bay - Let It Go
Regina Spektor - Don’t Leave Me
Sigur Rós - Festival
Death Cab for Cutie - Transatlanticism
The Lumineers - Ho Hey
Norah Jones - Sunrise
Craft Spells - After the Moment
Xavier Rudd - Follow the Sun
Lucinda Williams - Fruits of My Labor
John Lennon - Beautiful Boy (Darling Boy)
Colbie Caillat - Capri
D’Angelo - Really Love
Milton Nascimento - Nos Bailes Da Vida
Coldplay - Don’t Panic
Fleet Foxes - Your Protector
Yeah Yeah Yeahs - Maps
Kygo Maty Noyes - Stay
P!nk - Try
Muse - Starlight
John Legend - All of Me - Tiesto’s Birthday Remix
David Bowie, Queen - Under Pressure
U2 - With or Without You
Wilco - Impossible Germany
Arcade Fire - Wake Up
R.E.M. - Nightswimming
Patty Griffin - Heavenly Day
Iron & Wine - Naked As We Came
Beyoncé - Blue
Johann Sebastian Bach, Yo-Yo Ma - Unaccompanied Cello Suite No. 1

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.