Doğum sonrası diyete dikkat
Kilo almak ve alınan kiloları verememek, yeni anneler için en büyük kabus olur. Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, hamilelikte alınan kilolardan en sağlıklı şekilde kurtulmanın yollarını anlatıyor.
Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk,''Anne sütü alan çocuk ilk 3-4 ayda normal bir gelişim gösterir. Dört aydan sonra büyüme hızı yavaşlamaya başlar. 6. aydan sonra ise bebekek besinlere başlar. Gebeliğinde fazla kilo alan anneler, hamileliğin ilk 4 ayını atlattıktan sonra, toparlanma dönemi sonrası diyet yapmaya başlayabilir.''dedi.
Uzm.Dyt.Şefika Aydın Selçuk sözlerine şöyle devam etti:
Yapılan çalışmalar hamileliksonrasında emziren annenin, haftada yarım kilo vermesinin, vücut gereksinimleri ve süt salgılanması açısından kendisine herhangi bir zararının olmadığını göstermiştir. Buna göre, hamilelik sonrasında ayda 2 kilo vermek normaldir. Gebelikle alınan kiloya göre, annelerin kilo verme süresi ise kişiye göre değişir. Unutmamak gerekir ki, hamilelikte fazla kilo alındı ise kilo verme sürecini uzun tutmak kiloyu korumanın en önemli adımı olur.
Hızlı kilo kaybında yaşanacaklar
Kas kaybı,
Yorgunluk,
Baş ağrısı,
Kan şekerinde düşme,
Stres,
Ağız kokusu
Kemik mineralizasyonunda azalma
Şefika Aydın Selçuk sözlerine şunları ekledi:
Anne adaylarının emzirme döneminde, gebelikdönemine göre daha fazla sıvı almaları gerekiyor çünkü bu süreçte su metabolizmasında artış olur ve emziren anneler şunlara dikkat etmeli:
Emziren annenin sıvı alınımını artırmak gerekir. Günlük alınan toplam sıvı miktarı yaklaşık 3000 ml olmalıdır. Bu miktar pratik ölçüler ile 12 su bardağı su, süt, ayran, hoşaf, komposto, limonata, şerbet ve meyve suları şeklinde olabilir.Çay ve kahve gibi içecekler ise süt verimini azaltır.
Pekmez kan yapıcıdır, şeker boş enerji kaynağıdır. Şeker yerine tatlı olarak pekmez yenmesi, kansızlığa karşı alınacak önlemlerden birisidir.
Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir gibi besinler, diyetisyenin belirttiği miktarlarda, düzenli olarak tüketilmelidir.
Her gün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil yenmelidir.
Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekler; portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmelidir. Bireysel özelliklere göre, gaz yapıcı besinler bu grubun içinden çıkarılabilir.
Vitamin yönünden zengin sebze ve meyveler, diyetin her öğününde olmalıdır.
Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren hazır besinleri ise tüketmemek gerekir.
D vitamini besinlerde bulunmaz. Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle emziren annenin güneşlenmesi gerekir.
Yemeklerde, mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Doğal besinlerden yeteri kadar alınmayan iyot, ancak iyotlu tuzun kullanılması ile anne sütünden bebeğe geçer.
Kuru meyveler ve kuru yemişler, yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir.
Ağırlık kontrolü de yapılarak, bu besinler tüketilebilir.
Kansızlığa neden olduğundan, yemeklerle birlikte çay içilmemelidir. Çayı, kuşluk ve ikindi gibi öğün aralarında, yani yemek yendikten 1-2 saat sonra, limonlu ve açık olarak içmek gerekir.
Çay ve kahve yerine içecek olarak ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine, taze sıkılmış meyve suları, ayran, limonata tercih edilmelidir.