Diz kireçlenmesi belirtileri ve tedavisi nedir?
Diz kireçlenmesi ağrı ile baş gösterir. Dizlerdeki ağrı ilerledikçe yürüme zorluğuna da yol açar. Peki diz kireçlenmesinin diğer belirtileri nelerdir? Diz kireçlenmesinin tedavisi nasıl yapılır?
Kireçlenme; genellikle ileri yaşlarda meydana gelen, eklem kıkırdaklarının parlak ve düzgün yapılarının bozulması , yıpranması, eklem fonksiyonlarının kaybolmasıdır. Eklemlerde ağrı, tutukluk, şişlik, eklemde şekil bozukluklarının meydana gelmesi ile karakterizedir.
KİREÇLENME BULGULARI NELERDİR?
Eklemlerde şekil bozukluklarının meydana gelmesi, basmakla hassasiyet oluşması, eklemlerde seslerin meydana gelmesi , hareket kısıtlılığı oluşmasıdır.
KİREÇLENME TANISI NASIL KONUR?
Kireçlenme tanısının konulabilmesi için ortopedi ve travmatoloji , fiziksel tıp ve rehabilitasyon branşlarının uzman hekimlerine başvurulmalı, hastanın şikayetleri , muayene bulguları neticesinde tetkik edilip tanı konulmalıdır.
TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Öncelikle hastanın eklemin korunması ve yıpranmasını önlemeye yönelik kilo kontrolünün sağlanması, ekleme aşırı yük bindirecek aktivitelerden kaçınılması. (Örneğin dizdeki kireçlenme için oturaklı tuvaletlerin kullanılması.) Eklemin kas gücü ve eklem hareket açıklığını artırmaya yönelik egzersizler, ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi uygulamaları,gıda takviyesi olarak geçen ilaçlar. Bunlarla rahatlamayan hastalarda ekleme uygulanan enjeksiyonlar, cerrahi uygulamalar.
TEDAVİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
1-Hastanın eklemi aşırı zorlayacak hareketlerden kaçınılmalı
2-Düzenli egzersiz programı uygulanmalı
3-Kilo kontrolü sağlanmalıdır.