SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Diyet yaparken her gün tartılmak doğru mu?

Diyet sürecinde herkesin en sabırsız olduğu konu ne kadar kilo verdiğini görmek oluyor. Bunun için de evdeki tartıda gün gün bu süreç takip ediliyor. Peki diyet yaparken sık sık tartılmak ne kadar doğru? Diyetisyen Burak Çetiner ne zaman ve nasıl tartılmak gerektiğini tüm detaylarıyla açıkladı.

|

"Danışanlarda en çok karşılaşılan ve en sık yapılan hatalardan biri her gün tartıya çıkmaktır. Evde tartınızın yeri değiştiğinde sonuç farklı çıkabilir, az uyuduğunuzda veya az su içtiğinizde tartıdaki rakamı yüksek görebilirsiniz, kullandığınız bir ilaç kaynaklı ödem tutmuş olabilirsiniz. Bu yüzden haftada 1 veya 10 günde bir tartılmak en doğrusu" diyen Diyetisyen Burak Çetiner anlattı: 

"Diyet sürecinde aceleci davranmak, kısa vadede gerçekçi olmayan sonuçlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Doğru zamanda ve doğru şekilde yapılmayan kilo ölçümleri, motivasyonunuzu oldukça düşürebilir ve başarısızlık hissine kapılmanıza neden olabilir. Oysa haftada 1 kez tartılıyor olsanız daha iyi sonuç görerek motivasyonunuzu yüksek tutma ihtimaliniz daha yüksektir. 

Ne zaman tartılmayalım diye soracak olursanız; kabızlık dönemi, menstürasyon (regl) dönemi, alkol alımının ertesi günü, seyahat sonrası ve spordan hemen sonra tartı doğru sonuç vermeyecektir.

DOĞRU TARTI ZAMANI NE ZAMAN?

Gerçek kütlenizi yansıtan bir kilo ölçümü için her ölçümde aynı tartının kullanılması da önemli. Ölçümde farklı tartılar kullanılması, ölçümlerin hatalı olmasına sebep olabilir. Çünkü her cihazın kalibrasyonu birbirinden farklıdır. Bundan dolayı düzenli olarak belirli aralıklarla diyet başarısını ölçebilmek için kendinize kendi tartınızı edinmek veya her zaman aynı baskül ile tartılmak daha doğru sonuçlara ulaşmanızı sağlar. 

Tartılma işleminin aynı gün ve saatte mümkünse sabah aç karnına ve ilk tuvaletten sonra yapılması, aynı tartının kullanılması, zeminin sert ve düz olacak şekilde ayarlanmış olması doğru sonuç almak için oldukça önemli. Yoksa gün içinde sürekli tartılarak kilo dalgalanmaları görüp yanılabilirsiniz. Örneğin pazar sabahı aç karnına, üzerinizde ince kıyafetlerle tartılıp haftalık kilo takibinizi yapabilirsiniz. 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.