Diyabetik Nöropati Nedir? Diyabetik Nöropati Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Nöropati, sinirlerin hasar alması ve hastalanması anlamına gelir. Pek çok hastalık, sinirlerde bozulmaya neden olabilir. Ama en çok sinirlere zarar veren hastalık, diyabettir. Diyabette görülen yüksek kan şekeri pek çok organda olduğu gibi sinirler üzerinde de hasara neden olabilir. Bu nedenle diyabet sinirleri hastalandırır, düzenini bozar ve doğru çalışmasını önleyebilir. Diyabetik nöropati nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Yüksek kan şekerinin sinirlere zarar vermesi, hem birbiri ile ilgili hem de birbirinden farklı pek çok nedenden kaynaklanabiliyor. Sinir hücrelerinin metabolizması, hücreler içinde önemli görevleri olan proteinler nedeni ile bozulur. Aynı zamanda sinirleri besleyen damarlar da önemli ölçüde hasar görür. Sinirlerin hastalanması tek bir şekilde olmadığı için hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar da kesin bir çözüm sunmaz.
Diyabetik Nöropati Belirtileri Nelerdir?
Diyabetik nöropati, çok sık karşılaşılan bir hastalıktır. Dünyadaki diyabetlilerin yarısı tanı konulmamış diyabet hastasıdır. Diyabet hastalığı tanısı konulan kişilerde yapılan çalışmalar sonucunda diyabetik nöropati görülme sıklığı -90 gibi çok büyük değişkenlikler gösteriyor. Diyabetik nöropati belirtileri şunlardır;
- Uyuşma, sıcaklık, ağrı, değişikliklerini hissetme yeteneğinde azalma
- Keskin ağrılar ya da kramplar
- Karıncalanma ya da yanma hissi
- Dokunmaya karşı artan hassasiyet
- Özellikle ayak bileğinde yaşanan refleks kaybı
- Kas güçsüzlüğü
- Ülserler, kemik, enfeksiyonlar ve eklem ağrısı gibi ciddi ayak rahatsızlıkları
- Denge ve koordinasyon kaybı
Diyabetik Nöropati Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalığın yavaş ilerlemesini sağlamak için kan şekerini hedef aralığında tutmak gerekir. Bu sayede sinir hasarı önlenebilir ya da geciktirilebilir. Bu sayede bazı semptomları iyileştirebilirsiniz. Aynı zamanda ağrıyı hafifletmek için hekiminiz sizin durumunuza en uygun ilacı reçete edebilir. Fakat kullanacağınız ilaçların da yan etkisi olabilir. Bu nedenle doktorunuza diğer hastalıklarınız nedeni ile kullandığınız ilaçlar varsa bunları bildirmeli ve ilaç kullanmanın sizin için iyi olup olmayacağına birlikte karar verebilirsiniz.
Diyabetik nöropatinin kesinleşmiş bir tedavi yöntemi yoktur. Ama doktorunuz sizin durumunuza uygun ilaç tedavileri uygulayabilir. Diyabetik nöropati hastalıklar için yapılacak olan tedavilerin amacı şunlardır;
- Hastalık nedeni ile oluşabilecek komplikasyonları yönetme ve kaybedilen işlevleri geri kazanma
- Hastalığın yavaş ilerlemesi
- Ağrıları gidermek