SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Dişiniz mi kırıldı?

Clinic Plus Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt. Sevgen Eralp, diş kırıklarının mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

|

Dt. Sevgen Eralp, “Dişlerimiz her ne kadar çok sert ve güçlü yapılar olsalar da ağır bir darbe aldıklarında ya da küçük ama uzun süreli travmalar sonucunda çatlayıp kırılabilirler. Bir diş kırığında en önemlisi geride kalan diş dokusunu en kısa zamanda sağlıklı hale getirmek ve daha sonrasında çeşitli tedavi yöntemleriyle eksik bölümü tamamlamak olacaktır” dedi.

“Diş mine tabakası çeşitli sertlik ölçüm derecelerinde sınıflandırmaya dahil edilmiş ve dünya üzerinde bulunan birçok maddeden daha sert olduğu kabul edilmiştir” diyen Eralp, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Fakat yine de bazı ani ve sert durumlarda dişlerimiz kırılabiliyor. Yüz üstü düşmelerde özellikle ön dişler, sert kabuklu bir kuruyemişi kırmaya çalışırken de arka dişlerimiz kırılabiliyor. Ya da bir gazoz kapağını dişimizle açmaya çalıştığımızda dişimiz kırılabilir. Çürük varlığında direnci iyice azalmış olan bir diş en ufak bir travma ile kırılabilir. Hatta çorba içerken ya da ekmek yerken dişim kırıldı diyen çok kişi duymuşuzdur. Buz gibi bir dondurmanın hemen sonrasında içilen sıcak bir çay, diş yüzeyinde çatlamalara sebep olabiliyor ve dişin yapısını zayıflatıyor. Sonrasında yenilen sert gıdalarla da diş kolayca kırılabiliyor. Dişimizin kırılması yaşantımız içinde olası bir durum iken, küçük kırıklar hiçbir hassasiyet ve ağrıya sebep olmaz ve tedavi gereksinimi sadece doktorunuz tarafından fark edilerek önerilebilir. Büyük kırıklarda ise kalan diş dokusunun ileri tedavileri gerekebilir. Diş kökü, aldığı travmaya bağlı olarak çene kemiği içinde yerinden oynamış olabilir, canlılığını kaybedebilir. Bu durumda önce kanal tedavisi ve dişin çene kemiği içinde sabitlenmesi ile ilgili tedaviler yapılmalıdır. Sonrasında dişin restorasyonu ile ilgili tedavi seçenekleri konuşulmalıdır. Arka bölgedeki diş kırıklarında standart bir kompozit ya da porselen dolgulardan faydalanabileceğimiz gibi çeşitli fiber post (vida vb.) gibi malzemelerden destek alınarak porselen kuron (kaplama) ile tedavi tamamlanabilir. Ön bölgede de aslında tam olarak bu tedaviler birer seçenek olmakla birlikte ek olarak laminate veneer dediğimiz sistemlerden de faydalanabiliriz. Ön bölge kırıklarında amacımız sadece fonksiyon amaçlı dokuyu tamamlamak değil, aynı zamanda estetiği de tamamlamaktır. Dolayısıyla seçilen tedavi, hem doktoru hem de hastayı tatmin etmelidir. Dolgu materyalleri ile yapılan ön diş kırık tedavileri kompozit veneer olarak adlandırılır ve oldukça tatmin edici sonuçlar verir. Bunun yanı sıra porselen laminate veneer dediğimiz, yaprak porselenlerden de faydalanabiliriz. Porselen laminate veneerler, dişlerden ölçü alınarak laboratuar ortamında hazırlanır ve dişlerinizin üzerine yapıştırılırlar. Son derece estetik sonuç verirler. Kompozit veneerlere göre bakımları daha kolaydır, renklenme yapmazlar ve daha uzun ömürlüdürler. Bu tedavi seçeneklerinden hangisinin daha uygun olduğuna diş doktorunuz yaptığı muayene sonucunda karar vermelidir. Doktorunuzu yönlendirmeniz çok da doğru değildir, çünkü kırık sonucunda geride kalan diş dokusunun destek kalitesi önemlidir ve buna ancak doktorunuz karar verebilir. Kompozit veneer ya da porselen laminate veneer seçeneklerinden ikisi de kırık dişinizi tedavi etmeye yeterli olmayabilir. Kırık dokunun büyüklüğüne göre, dişinize tam bir porselen kuron (kaplama) yapmak gerekebilir. Ya da küçücük bir kompozit materyali ile kırık doku restore edilebilir.”

Kırık restorasyonlarında ilk amacın geride kalan diş dokusunun sağlığını korumak ve destek kalitesini arttırmak olduğunu ifade eden Eralp, “Günümüzde kullanılan malzeme çeşitliliği sayesinde estetik kaygı neredeyse yok gibidir. Fakat şunu da hatırlatmak gerekir ki, bir diş kırıldığında tek bir kırık hattı olması herhalde mucize olur. Diş kırıklarında kağıt yırtığı gibi düzgün bir hat beklememek gerekir. Mutlaka devamında bir çatlak hattı olacaktır veya kırık hattında çatallanmalar olacaktır. Bu çatlak hattı görünen bir yüzeyde ve tedavi edilirse ileride sorun yaratmayacaktır. Fakat kök yüzeyine inen ve kemik içerisinde oluşan bir çatlak hattı gözden kaçabilir veya röntgen yardımıyla tespit edilse bile tedavisi mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda tedavi seçenekleri açısından daha radikal kararlar vermek gerekebilir. Diş kırıklarından sonra, kısa zaman içinde diş doktorunuza başvurduğunuz takdirde sağlığınız açısından en doğru tedavi yapılacaktır. Doğru tedavi yapıldığı takdirde, beklenen estetik de sağlanacaktır” diye konuştu.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.