Diş eti çekilmesi nedir?
Diş eti çekilmesi genci, yaşlısı demeden herkesi tehdit eden bir hastalık. Peki diş eti çekilmesi olduğunu nereden anlarız? Tedavisi var mıdır?
Diş eti çekilmesi diş etinin olması gereken mine sınırının altına düşüp diş kökünün olması gerekenden daha fazla meydana çıkmasıdır. Bu durum her yaş gurubundaki kişilerde görülebilir. Diş eti çekilmesine neden olan faktörler arasında hatalı diş fırçalama şekli, günde 3 kereden fazla diş fırçalamak, diş fırçası seçiminin sert olması, dişeti rahatsızlıkları ve önceden yapılan yanlış dolgu ve kaplamalar diş eti çekilmesine neden olmaktadır.
Diş eti çekilmesi nasıl tedavi edilir?
Diş eti çekilmesi tedavisinde kesinlikle geç kalınmamalıdır. Diş eti çekilmesine sebep olan önemli durumlarda, ilk önce ön tedavi basamakları uygulanır. Sonrasında eğer gerekli olduğuna karar verilir ise, cerrahi bir işlem ile yumuşak doku greftleri kullanılır.
Diş eti çekilmesine neden olan faktörler nelerdir?
Diş eti çekilmesine neden olan faktörlerin arasında sigara, genetik özellikler ve stres yer alsa da asıl neden diş taşıdır. Diş taşlarının ağız sağlığında etkili olduğu ilk olumsuz vaka diş eti enfeksiyonudur. Daha sonra kanama ve koku olarak kendini hissettirir. Son olarak artık diş eti çekilmesi olayının gerçekleşmesine gelmiştir. İşte diş taşının ağız sağlığı üzerinde neden olduğu en son durum diş eti çekilmesi olarak karşımıza çıkar.
Diş eti çekilmesi tedavisi 3 adımda gerçekleşmektedir:
- Oluşan hasarın tedavi edilmesi
- Dişte oluşan hassasiyetin tedavisi
- Çekilme olan bölgedeki diş etinin dokusunu cerrahi işlemlerle yerine getirme