SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Diş eti çekilmesi hakkında bilinmesi gerekenler

Dişler yeterince fırçalanmaz ve temizlenmezse diş etlerinde problemler meydana gelir. Bu problemlerden en önemlisi diş eti çekilmesi rahatsızlığıdır. Diş eti çekilmesi tedavi edilmediğinde diş kaybını da meydana getirebilmektedir. Diş eti çekilmesi hakkında bilinmesi gerekenleri Diş Hekimi Cihan Çapan açıkladı.

|

PembeNar Özel

Diş eti kanamaları neden olur?

Bakteri plağının etkinliği sonucunda dişeti kanamaları olur. Bu plağın oluşmasında ise düzenli fırçalamama, metabolik hastalıklar( diyabet gibi..),stres gibi bazı faktörler vardır. Özellikle temizlenmeyen plak hızla diştaşı oluşumuna neden olur. Diştaşları dişetinde hafif şişlik ve kızarıklıklar yapar, bu dişetleri ise kolaylıkla kanama yapar. 6 ayda bir total bakım yapılırsa bu sorun yaşanmaz.

Mevsimsel geçişlerin diş hassasiyetine etkileri nelerdir?

Hasta grip nezle gibi daha çok ağızdan solunum yaptığı dönemlere dikkat edip gerek önlemleri almalıdır. Mevsim geçişlerinden en çok bağışıklık sistemimiz etkilenir. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı bu dönemlerde grip, nezle gibi hastalıklar çokça görüldüğü gibi diş ve dişetleri de bundan etkilenir. Dişlerde geçici hassasiyetler oluşabilir. Ağız hijyenine bu dönemde daha çok dikkat edilmelidir. Hassasiyet giderici özellikli bir diş macunu kullanılarak bu geçiş dönemleri rahatlatılabilir.

Diş eti çekilmesi nasıl anlaşılır, tedavisi nasıl olur?

Dişetleri diş köklerini tamamen örter. Dişeti çekildiğinde kök yüzeyleri görünmeye başlar, ancak teşhisi bir diş hekimi tarafından konulur. Başlangıç seviyesinde yakalanan dişeti çekilmelerinin tedavisi daha kolaydır. İleri seviyelerde dişeti cerrahileri gerekebilir.

Diş eti çekilmesi olan ağızda implant ya da kaplama yapılabilir mi?

Dişeti çekilmesinin nedenine bağlı gerekli incelemeler yapıldıktan sonra mevcut teknolojiyle mümkündür.

Diş eti iltihabı ve diş çürükleri diğer organlara zarar verir mi?

Kesinlikle vermektedir. Bunla ilgili gerek FDI(Dünya Dişhekimleri Birliği) gerekse TDB(Türk Dişhekimleri Birliği)nin konsensusları bulunmaktadır. Hatta son zamanlarda çıkan bir araştırma sonucuna göre dişeti hastalığına sebep olarak P. Gingivalis bakterisi aynı zamanda Alzheimer’a da sebep olmaktadır.

Diş beyazlatma diş yapısına zarar verir mi?

Hayır, doğru dişe doğru zamanda doğru bir teknikle yapılırsa hiçbir zararı yoktur.

Diş sağlığı açısından beslenmede nelere dikkat edilmeli?

Günümüzde dişlere en çok zararı asitli içecekler vermektedir diyebiliriz. Diş mineleri asit erozyonlarına (erimelerine) uğramış vakaları günden güne daha çok görmekteyiz; bu da asitli tüketimin kontrolsüz bir şekilde arttığını gösteriyor. Şekerli gıda tükettiğimizde ise ilk fırsatta dişlerimizi fırçalamalı, şekerin diş yüzeyinde kalarak çürük bakterilerini beslemesine izin vermemeliyiz.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.