SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Diş ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer? Diş ağrısına evde doğal çözümler

Diş ağrısı insanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Diş ağrıları dişteki çürüğün, 20’lik diş ve diş eti ve iltihaplanmanın habercisi olabilir. Pek çok farklı nedenlerden ortaya çıkan diş ağrısı için kesinlikle doktora başvurulmalı. Şiddetli, keskin, saplanma ve zonklayıcı şekilde ağrılar için evde doğal yapılan doğal yöntemler ile ağrının şiddeti azaltılabilir. Soğuk kompresi karanfil, sarımsak gibi doğal yöntemler doktora başvurmadan önce ağrının dindirilmesine yardımcı olur ancak kesin çözüm için diş hekimine başvurulmalıdır. Diş ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer? diş ağrısına evde kesin çözüm içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.

|

 Acılı bir süreç olan diş ağrısı çürük ve iltihap gibi farklı pek çok farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Diş bakımı, düzenli yapıldığında çürüme ve enfeksiyon kapma riskini azaltır. Ancak diş bakımı her zaman çürüğü engellemez Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen diş ağrısı için bazen hemen doktora gitmek mümkün olmayabilir. Gece yarısı veya diş randevunuzu beklerken şiddetli, keskin, saplanma ve zonklayıcı şekilde ortaya çıkan diş ağrısını evde doğal yollarla geçirmek mümkün. Ancak kesin çözüm için mutlaka diş hekimine gidilmeli ve altta yatan ağrının nedeni araştırılmalıdır.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Doğada bulunan bazı bitkiler, antiseptik yani mikrop öldürücü özelliklere sahiptir. Doğal tedavi yöntemlerinde de kullanılan bu bitkiler, diş ağrılarına da iyi gelir. Uzmanlar, kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen diş ağrıları için bazı doğal yöntemlerin bulunduğunu söylüyor.

Diş ağrısı, gece veya hafta sonu, doktora gidemeyeceğimiz bir zamanda gelirse, diş ağrısına iyi gelen ağrı kesiciler geçici olarak iyi bir çözüm olabilir. Bu durumda ise doktorumuzun daha önceden yazdığı, söylediği ağrı kesici veya antibiyotik kullanmanız sağlığınız açısından iyi olacaktır. Özellikle iltihaplanma nedeniyle kaynaklanan diş ağrısı için antibiyotik kullanımı gerekirse kesinlikle doktora danışılmalıdır.

Diş ağrısına evde doğal yöntemlerle çözüm

Karanfil

Karanfil, analjezik ve anti bakteriyel özellikleri nedeniyle diş çürümesinden kaynaklı ortaya çıkan ağrıları hafifletmede yardımcı olur. Karanfil yağını pamuğa damlatarak ağrının olduğu noktada 15 dakika boyunca bekletin. Ağrı azalana kadar 15 dakika da bir pamuğu yenileyerek, bu uygulamayı tekrar edebilirsiniz.

Dişlerinizi fırçalayın


Diş ağrısını gidermek için ilk olarak dişlerinizi fırçalamayı deneyin. Fırçalama, çürüğe sıkışmış ve ağrıya neden olan besinleri uzaklaştırmaya yardımcı olur. Dişlerin diş ipi ile temizlenmesi ve fırçalanması ağrının azalmasına neden olur.

Tuz


Tuz, antiseptik özelliği sayesinde dişte meydana gelen enfeksiyon riskini azaltır. Bir kaşık tuzu bir bardak ılık su ile karıştırın ve ardından hazırladığınız suyu ağzınızda çalkalayın. Bu yöntemi günde üç defa uygulayabilirsiniz.

Buz uygulaması


Diş ağrısının olduğu bölgeye uygulanan buz kompresi geçici olarak ağrıyı hafifletir. Bunun için buzu, ağrıyan bölgeye, dışarıdan ve bir havlu veya beze sararak tutmak iyi gelir. Fakat buzu direkt olarak uygulamak sakıncalıdır.

Çörek otu


Diş ağrısı için kullanılan bir başka çözüm yolu ise çörek otudur. Bağışıklık sistemini güçlendiren çörek otu, uyuşturucu etkisi olmamasına rağmen düzenli kullanımında diş ağrısına neden olan etkenlerin ortadan kalmasını sağlar. İki su bardağı sirkeye, 1 tatlı kaşığı çörekotu konup kaynatın. Soğuyunca gargara yapın. Baskın bir tadı olsa da anında geçirecektir.

Sarımsak


Doğal antibiyotik olan sarımsak, diş ağrılarında kullanılan bir diğer doğal yöntemdir. Dört diş sarımsağa bir çay kaşığı tuz ekleyerek öğütün, enfeksiyon kapan bölgeye hazırladığınız karışımı masaj yaparak sürün ve 30 dakika bekleyin. Ardından ılık su ile ağzınızı çalkalayın.

Buğday çimi suyu

Ağızda bakterilerin artmasını engeller ve diş ağrısını azaltmasına yardımcı olan buğday çimi suyu; diş etlerini ve dişleri, enfeksiyonlardan koruyan doğal bir antibiyotiktir.

Zerdeçal


Zerdeçal, içerdiği anti-inflamatuar yani iltihap söktürücü özelliği sayesinde ağızda bulunan zararlı bakterileri azalttığı gibi enfeksiyondan kaynaklı ağrıyı da yatıştırır. Zerdeçalın tozunu ağrının olduğu noktaya sürün, 15 dakika bekleyip sıcak su ile ağzınızı yıkayın.

Maydanoz ile gargara


Bir demet maydanozun suyunu, meyve sıkacağınız ile sıkın. Ortaya çıkan yaklaşık bir bardak maydanoz suyu ile gargara yapmanız diş ağrınıza iyi gelecektir.

Susam yağı

Ağız kokusunu gidermek için kullanılan susam yağı, aynı zamanda diş çürümesinin neden olduğu ağrıları iyileştirmede de yardımcı olur. Bir yemek kaşığı susam yağını ağzınızda gargara yapın. Ardından ağzınızı ılık su ile çalkalayın.

Papatya çayı gargarası


Sinirleri gevşetme özelliği olan papatya çayını, demlendikten ve soğuduktan sonra gargara olarak kullanabilirsiniz.

Diş Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

- Diş çürüğü.
- Dişin merkezinde gerçekleşen bakteriyel bir enfeksiyondan dolayı oluşan diş apsesi,
- Diş çatlağı ya da kırık diş,
- Diş dolgusunda bir hasar,
- Sakız çiğneme, dişleri sıkma veya birbirine sürtme gibi tekrarlayan hareketlerden kaynaklanan diş yıpranması,
- Diş eti enfeksiyonu,
- Diş etlerinden diş çıkması, yani diş patlaması,
- Yirmilik dişler gibi nedenlerden dolayı dişlerin çekilmesi bulunur.

20’lik Diş Ağrısı Nedir?

Alt ve üst çenelerde yer alan diş dizilerinin en sonundan çıkan üçüncü büyük azı dişi, 20 yaş dişi ya da ‌20'‌lik diş olarak tanımlanır. 17 ile 20 yaşları arasında, en son çıkan kalıcı dişler olan ‌20'‌lik dişler, çene içindeki konumları gereği çoğunlukla diş eti ya da kemikle kaplı ve gömülü durumdadır. Bu gibi durumlarda 20 yaş dişleri gömülü kalır ve çıkmaları gereken dönem olan 20 yaş civarında çıkamayabilir. Ayrıca ağız içinde yeterli boşluk olmaması da 20 yaş dişlerinin, diğer dişlerin altında gömülü kalmasına yol açabilir. İlerleyen zamanlarda dişin çıkamamasına neden olan etken ortadan kalktığında 20 yaş dişleri, çene kemiğinde yer bularak çıkabilir. Ancak çoğunlukla 20 yaş dişleri çene kemiği üzerinde yer bulamaz. Yer bulsa dahi 20 yaş dişleri çiğneme için kullanılamayabilir. 20 yaş dişleri gömülü değilse ve herhangi bir problem yaratmıyorsa çekilmesi gerekmez. Ancak bazı durumlarda gömülü kalmış ya da tam çıkamamış dişler, ağrıya neden olabilir.

20’lik diş ağrısı, tam çıkamayan ya da eğri çıkan dişin arasına sıklıkla yemek artığı birikmesinden kaynaklanır. Bu durum gelip geçici olabileceği gibi ağrının giderilmesi için dişin çekilmesi de gerekebilir.

20'‌lik Diş Ağrısı Neden Olur?

Çenenin her iki tarafında, alt ve üst kısımlarda son çıkan dişler ‌20'‌lik dişlerdir. Bebeklik ve çocukluk döneminde olduğu gibi ‌20'‌lik dişler çıkarken de diş eti hassaslaşır ve ağrıyla birlikte çıkar. Ağızda en son süren 3. azı dişleri olan ‌20'‌lik dişlerin çekilip çekilmemesi gerektiği tartışmalı olsa da genel kanı, ‌20'‌lik dişlerin doğru pozisyonda çıkması durumunda, diğer diş ve dokulara zarar vermiyorsa çekilmemesi gerektiği yönündedir.

20 yaş dişlerinin çıkması durumunda bir miktar ağrı hissedilmesi normal olsa da çoğunlukla diş çıktıktan sonra, dişin pozisyonuna da bağlı olarak bu bölgede yemek artıkları birikerek bakteri oluşumuna neden olur. Azı dişleri arasında en büyüğü olan ‌20'‌lik dişlerde oluşan bakteriler, zamanla dişin çürümesine ve bazen de apseye yol açar. ‌20'‌lik diş ağrısının oluşmasının temel nedeni budur. 20 yaş dişlerinin olduğu bölgeye diş fırçasıyla ulaşmanın zor olmasına bağlı olarak oluşan çürüme, fark edilmezse sinirlere kadar ulaşır ve bu durum dişin daha fazla ağrımasına yol açar. Gömülü kalan ‌20'‌lik dişler de diş eti ve çevre dokular üzerinde baskı oluşturarak diş ağrılarına yol açabilir.

‌20'‌lik Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

- Ağız içinde ya da yüzde oluşan kızarıklık ya da şişlik
- Yutkunurken zorlanma
- Ağız kokusu varlığı
- Ağızda kötü tat hissedilmesi
- Sıcak ve soğuk besinlere karşı hassasiyet
- Baş ağrısı
- Çeneyi kapatırken ‌20'‌lik dişlerin olduğu bölgede baskı ya da rahatsızlık hissi
- Lenf bezlerinde şişlik

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.