Dikkat Dağınıklığı Nedir? Dikkat Dağınıklığının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dikkat dağınıklığı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilen bir durumdur. Dikkat dağınıklığı ile dikkat eksikliği aynı şey değildir. Herhangi bir konuda konsantre olamama, bir işle ilgili belli bir süre çalışamama durumu dikkat dağınıklığıdır. Dikkat dağınıklığı bazen iletişimi bile etkileyebilir. Çünkü kişiler karşılarındaki kişi veya kişileri dikkatlerini verip dinleyemezler. İşte, tüm detaylar...
Yetişkinlere oranla, çocuklarda dikkat dağınıklığı yaşanması daha büyük sorunlar yaratabilmektedir. Dikkat dağınıklığı kavramı son zamanlarda daha çok konuşulur olmuştur.
Dikkat Dağınıklığı Nedir?
Dikkat dağınıklığını herkesin zaman zaman yaşaması mümkündür. Dikkati dağılan kişiler işi sonuçlandırma konusunda zorlanırlar. Zihinlerini toparlayıp, konuları aktarmakta sorun yaşayabilirler. Bir konu üzerinde uzun süre çalışamazlar. Dikkat dağınıklığı ile dikkat eksikliği birbirinden ayrılır. Dikkat dağınıklığı her zaman yaşanabilir ve herkesin başına gelmesi mümkündür.
Dikkat eksikliği ise tedavi gerektiren bir durumdur. DEHB ( dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) olarak tanımlanan bir durumdur. DEHB sorunu olan çocuklar yerlerinde durmakta zorlanırlar. Dikkatlerini toplayamazlar ve derslerinde sorun yaşayabilirler. DEBH sorunu olan çocukların sosyal ilişkilerinde de sorunlar olabilmektedir.
Dikkat dağınıklığı yaşayan bir çocuk, bu durumu sürekli yaşamaz. Ama DEHB sorunu olan bir çocuk bu sorunu her zaman yaşar ve yansıtır. Dikkat eksikliğinde bazı zamanlarda veya durumlarda dikkati toparlayamama söz konusudur.
Dikkat Dağınıklığının Belirtileri Nelerdir?
Yetişkinlerde ve çocuklarda dikkat dağınıklığı tepkileri de farklı olacaktır. Çocuklar derslerine odaklanamazlar, yetişkinlerde verimli çalışamazlar. Aceleci davranışları hata yapmalarına neden olabilir. Dikkat dağınıklığının belirtilerinden bazıları şunlardır;
Kişi bir konu üzerinde uzun süre odaklanamaz.
Dış uyarıcılara fazla açıktır ve etraftan gelen bir ses veya hareketle dikkati dağılır.
Aynı anda birden fazla eylemi yapmaya çalışır.
Kitap, dergi gibi yazılı materyalleri okuma konusunda zorlanırlar.
Karşılarındaki kişileri, sözlerini kesmeden dinlemek zor gelir.
İsimleri veya yüzleri hatırlamakta zorlanırlar
Zihinlerini toplayarak, kendilerini ifade etmek konusunda zorlanırlar.
Dikkat Dağınıklığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dikkat dağınıklığında ilaç kullanmak yerine, yaşanan durumun derecesi tespit edilmelidir. Kişilerin disipline olabilmesi önemlidir. Bu amaçla yapılabilecekler şunlardır;
Dikkat güçlendirmeye yarayacak bazı egzersizler, düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
Sağlıklı beslenmeye ve hafızayı güçlendirecek gıdalar almaya dikkat edilmelidir. Omega 3 yönünden zengin gıdalar ve ceviz hafıza kuvvetlendirici yapıya sahiptir.
Spor yaparak enerjinin dengelenmesi sağlanmalıdır.
Kişilerin motivasyon kaynakları belirlenerek, bu yönde destek olunmalıdır.
Psikolog eşliğinde yapılan terapiler ile kişinin odaklanamadığı noktalar ve nedenleri çözümlenmelidir.
Dikkat dağınıklığı konusunda yapılabilecek bir takım şeyler vardır. Öncelikle kişinin dikkat dağınıklığı düzeyini belirleyecek gözlemler ve testler yapılması doğru olacaktır. Bununda konusunda uzman kişiler tarafında yapılması gerekir.