SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Dev şehir hastaneleri

Devletin tıbbi hizmet kısmında yer aldığı yap-kirala-devret modelinde, sağlık tesislerinin yapımı, fiziksel donanımının sağlanması, tıbbi olmayan hizmetlerin sunumu ve ticari alanların işletilmesi sözleşme süresince özel sektöre veriliyor.

|

Gelişmiş bir sağlık sistemi inşa etmek için başlatılan reform çalışmalarında hastaneler önemli bir yer tutuyordu. Kamu-Özel Ortaklığı (KÖO) modeli ile hayata geçirilen şehir hastaneleri Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak kuruldu. Devletin tıbbi hizmet kısmında yer aldığı yap-kirala-devret modelinde, sağlık tesislerinin yapımı, fiziksel donanımının sağlanması, tıbbi olmayan hizmetlerin sunumu ve ticari alanların işletilmesi sözleşme süresince özel sektöre veriliyor. Kamu ise özel sektöre her yıl kira ödemesi yapmaktaydı. Bölgesel büyük sağlık kompleksleri olarak yapılandırılan devasa boyuttaki bu yapılarda bulundukları bölgedeki insanların her türlü sağlık ihtiyacının en ileri teknolojik ve tıbbi imkanlarla karşılanması hedeflendi. İlki 2017’de Yozgat’ta faaliyete geçen hastanelerin sayısı günümüzde 20’ye ulaştı. Yapımı süren 13 hastanenin de tamamlanmasıyla sayıları 33’e yükselecek hastaneler 43 bin yatak kapasitesine ulaşacak.

Yapımı tamamlanan şehir hastaneleri: Yozgat Şehir Hastanesi, Isparta Şehir Hastanesi, Mersin Şehir Hastanesi, Adana Şehir Hastanesi, Kayseri Şehir Hastanesi, Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi, Manisa Şehir Hastanesi, Eskişehir Şehir Hastanesi, Ankara Şehir Hastanesi, Bursa Şehir Hastanesi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Konya Şehir Hastanesi, Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi, Erzurum Şehir Hastanesi, İstanbul Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi, Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi, Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi, Ankara Etlik Şehir Hastanesi.

Yapımı devam eden şehir hastaneleri: Kütahya Şehir Hastanesi, Gaziantep Şehir Hastanesi, Kocaeli Şehir Hastanesi, İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi, Aydın Şehir Hastanesi, Samsun Şehir Hastanesi, Trabzon Şehir Hastanesi, Antalya Şehir Hastanesi, Ordu Şehir Hastanesi, Denizli Şehir Hastanesi, Sakarya Şehir Hastanesi, Şanlıurfa Şehir Hastanesi, Diyarbakır Şehir Hastanesi.”

Özel hastane devrimi

 Türkiye’de sağlık hizmetleri tarihsel gelişimi içerisinde ağırlıklı olarak kamu tarafından yürütülmüş olsa da özel sağlık sektörü de her zaman var olmuştu. Özel sağlık sektöründe küçük bir paya sahip olan hastanelerin sayısı özel sağlık kuruluşlarına getirilen teşviklerle 80’li yıllardan itibaren artıyordu. Asıl büyük sıçrama ise ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ sürecinde gerçekleşti. Sağlık sistemindeki devrim niteliğinde atılımlar, özel sağlık sistemini de olumlu etkiledi. 2005’te hayata geçirilen Sosyal Güvenlik Reformu’yla sağlık alanında önemli bir kapasite artışı sağlanıyordu. 2002-2022 yılları arasında özel hastanelerin sayısı yüzde 112,2 artışla 271’den 575’e yükseldi. Türkiye’deki 262 bin yatak kapasitesinin 55 bini özel hastaneler tarafından karşılanıyor. Bu rakam 2002 yılında 4 bindi. Yüksek teknolojik cihaz kapasitesiyle de dikkat çeken Türkiye’deki özel hastanelerde çok önemli tıbbi işlemler nitelikli bir biçimde yapılabiliyor. Yurt dışından da talep gören bu hastaneler her yıl önemli miktarda dövizin ülkeye girmesine katkıda bulunuyor.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.