Derviş’in ‘kaderi’ çocukken çizildi
Murat Taki, 90 yıllık hayat albümünde arkadaşı Rıza Derviş’in oğlu Kemal için şöyle yazdı: Babası, ekonomist olması için her şeyi yaptı
|
PINAR AKTAŞ İstanbul
İşadamı Murat Taki, torunu Mehpare’nin dört çocuğuna 90 yıllık hayatını anlatan, vasiyetlerle dolu bir kitap bıraktı.
Soyu, İran’ın bir dönem hükümdarlığını yapan Kadjar kabilesine kadar dayanan yüzlerce yıllık bir ailenin geçmişinin anlatıldığı ‘Hayatım’ adlı kitapta Taki, Atatürk’ten, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’in babası Rıza Derviş’e kadar birçok isimle ilgili anılarına yer verdi. 1950’de kurduğu Murat Taki Sanayi ve Ticaret şirketiyle vergi rekortmenleri listesinde üst sıralara giren Taki, kitapta oğlu Mete’nin eşi Neslihan Taki’nin ilk eşi Kemal ve babası yakın arkadaşı Rıza Derviş’le ilgili anılarına geniş yer verdi.
Babasının sözünü dinledi
Kitabında, Rıza Derviş’in, oğlunu küçüklüğünden itibaren ‘Hariciye’ yani Dışişleri Bakanı olarak yetiştirdiğinden bahseden Taki, Kemal Derviş’in nasıl olup da muazzam bir ekonomist olduğunu da şöyle anlatıyor:
"Rıza, Kemal’i, Türkiye’nin gelecekteki hariciye bakanı olarak yetiştirdiğinden bahsederdi. Bu yüzden eğitimi hep ekonomi üzerinedir. Çünkü Rıza Derviş’e göre, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Hariciye Bakanları ve sefirlerin iyi ekonomist olmaları şarttı. Nitekim Sayın Kemal Derviş babasının arzusunu fazlasıyla yerine getirerek dünyanın önde gelen ekonomistlerinden olmuştur. Sayın Derviş’in başlıca görevi, devletin ihmal edilmiş üçüncü ayağını, yani ekonomiyi yerine oturtmak ve gerekli önemi sağlamak için kanun ve kararnameleri çıkartmaktır."
YAŞAM