SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Deplazmoliz Nedir? Plazmoliz Ve Deplazmoliz Olayı Neden Olur?

Hücresel bir yapı olarak deplazmoliz ile plazmoliz ön plana çıkar. Yaşamın evreleri açısından da önemli bir potansiyel teşkil eder. Peki deplazmoliz nedir? Plazmoliz ve deplazmoliz olayı neden olur? İşte bu konu hakkında merak edilenler.

|

Deplazmoliz ile beraber plazmoliz birbirinin zıt yapısı olarak ifade edilebilir. Canlılar için ise biyolojik bir evre şekilde de anlatmak mümkün. İşlevsel açısından ele alındığı zaman birbirinin zıttı görevler üstlenmiş yapılardır. Bu görevler hücresel yapı altında ele alınır ve gerçekleştirilir. 

Deplazmoliz Nedir?

Bir hücrenin izotonik ortamda hipotonik ortama konması eşliğinde, ozmoz kurallarına uygun biçimde hücrenin su alarak şişmesi olayına deplazmoliz denir. Yani diğer bir deyişle hücre eş yoğunluktan daha az yoğuna geçiş yapar. Bunu gerçekleştirirken su alarak şişer ve az yoğun hale dönüş gerçekleştirir. Bu olayın tersi ise plazmoliz olarak bilinir. Yani daha az yoğun ortamdan daha çok yoğun ortama geçiş olarak anlatmak mümkün. Böylece plazmoliz kapsamında hipotonik ortamdan izotonik ortama geçilir.

Plazmoliz ve Deplazmoliz Olayı Neden Olur?

Yaşamın devam edebilmesi ve hücrenin devamını sağlayabilmesi için deplazmoliz gerçekleşir. Bunun temel nedeni ise herhangi bir hücre hipotonik ortamda kaldığı vakit ölüm meydana gelir. Yani sürekli olarak bir hücre az yoğun ortamda kaldığı zaman yaşamını yitirir. Bu sebepten dolayı hücre daha yoğun ortama geçiş gerçekleştirir. Böylece hücrenin aşırı oranda su alarak şişmesi engellenir ve hücre yaşamına devam ettirir. 

O yüzden izotonik ortamda bulunan hücre hipotonik ortama belli bir zaman çerçevesinde geçiş gerçekleştirir. Bu geçiş yoğun bir ortam içerisinde daha az yoğun bir alana geçiş olarak sağlanır. Yani yaşamın devam edebilmesi için deplazmoliz ile plazmoliz olaylarının belirli aralıklar eşliğinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu süreç belirli zaman çerçevesinde sağlanır.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.