SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Deniz filleri ajanlık yapacak

Sudaki ısı, basınç ve tuzluluk oranlarındaki farklılıkları ölçmek için üzerlerine küçük sensörler takılan 58 deniz fili, iklim uzmanlarının Güney Kutbu’ndaki gözü kulağı olacak

|

Bilim adamları, Güney Kutbu’ndaki deniz ortamını daha iyi anlamak için bu bölgede yaşayan deniz fillerinden yardım alacak. Sudaki ısı, basınç ve tuzluluk oranlarındaki farklılıkları ölçmek için üzerlerine küçük sensörler takılan 58 deniz fili, donmuş suların altında avlanmaları için serbest bırakıldı.
Yapay reçine kullanılarak takılan sensörlerden, bölgedeki donmuş su oranları ve su dolaşımı ile ilgili de bilgi alınacak.
Araştırma için deniz fillerinin Antarktika çevresinde yapacakları 3 bin günlük yolculuk izlenecek.

2 kilometreye dalıyorlar
Yüzgeçayaklılar ailesinin en büyük üyeleri olan deniz filleri, 4.5 metre uzunluğa ve 3 ton ağırlığa kadar ulaşabiliyor. Deniz filleri balık ve kalamar gibi avlarını yakalamak için 2 kilometre derinliğe dalabiliyorlar ve günde 35 ila 65 kilometre arası mesafe kat ediyorlar.
Fok türleri bu cihazlar sayesinde, geniş yaşam alanları sayesinde hiçbir şekilde ulaşılamayacak bölgelerden ölçümler alabilecek. Araştırmacılar, “Farklı avlanma alanlarına sahip diğer fok türleri gibi, kutuplarda yaşayan yırtıcı hayvanları kullanmak, okyanus gözlemciliğini gerçekten küresel hale getirebilir” diyor.
Deniz fili nüfusunun, günümüzde 600 bin civarı olduğu tahmin ediliyor.    



BÖYLE DOLAŞIYORLAR
Bilim adamları deniz fillerine sensör takmak için yapay reçine kullandı (solda). Bu sensörlerle 3 bin gün boyunca Antarktika’nın çevresini sağdaki fotoğraftaki gibi dolaşacak olan deniz fillerinden bilgi alınacak.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.