SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Demir Eksikliği Anemisi belirtileri nedir?

Birbirine çok benzetilen Demir Eksikliği Anemisi ile Vitamin Eksikliği Anemisi arasındaki fark nedir?

|

Demir eksikliği anemisi, vücutta dokulara oksijen taşınması için yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresinin bulunmadığı bir sorundur. Vitamin eksikliği ise benzer etkilere sebep olan bir problemdir; sağlıklı kırmızı kan hücre sayısını azaltır ve vücut ihtiyacı olan oksijeni alamaz. İki tür anemi de ciddi problemlere sebep olacağından tedavi edilmelidir.

Demir eksikliği anemisi, besinlerden yeterince demir alınmaması veya vücuttan fazla demir kaybedilmesi sonucunda gelişir. En sık görülen sebebi ağır adet dönemlerinde, bağırsak kanamalarında, tümörler veya ülserler sebebiyle kan kaybıdır. Altta yatan problem kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşımasını sağlayan hemoglobinin üretiminin azalmasıdır.

Vitamin eksikliği anemilerifolat ve / veya B12 vitaminin yeterince alınmaması veya vücut tarafından yeterince emilememesi sonucunda gelişir. B12 eksikliği anemisi genellikle bağırsak ameliyatı, anormal bakteri üremesi, hastalık gibi emilim problemlerine yol açan faktörler sebebiyle görülmektedir.

İki tür eksikliğinde belirtileri başta oldukça hafif olabilir. Ancak vücutta eksiklik arttıkça, yeterince hemoglobin üretemeyip, yeterince oksijen taşıyamadıkça belirtiler güçlenir. Demir eksikliği anemisi aşırı yorgunluğa, cildin solgun olmasına, güçsüzlüğe, nefessiz kalmaya, baş ağrılarına , baş dönmesine, el ve ayakların soğumasına, asabiliğe, dilde enflamasyona, enfeksiyon riskinin artmasına, tırnakların kırılgan olmasına, iştahın kapanmasına ve huzursuz bacak sendromuna yol açabilir.Vitamin eksikliği anemisinin belirtileri ise kilo kaybı, ishal, el ve ayaklarda uyuşma ya da karıncalanma, kas güçsüzlüğü, düzensiz hareketler ve zihinsel karmaşadır.

Hafif demir eksikliği anemisi tedavi edilmediğinde oldukça ciddi bir problem haline gelerek, çok hızlı veya düzensiz kalp atışlarına, göğüs ağrısına yol açabilir. Hamilelik sürecinde ise erken doğum, doğum kilosunun düşüklüğü, doğan çocuklarda fiziksel veya zihinsel problemler gibi komplikasyonlara sebep olabilmektedir.

Kurşun zehirlenmesi riskini de artırır. Vitamin eksikliği anemisinin komplikasyonları ise doğum kusurları, sinir sistemi hastalıkları, el ve ayaklarda karıncalanma hissi olabilir.

Demir eksikliği anemisi genel olarak kan testleri ile teşhis edilir. Doktorunuz kırmızı kan hücrelerinin normalden daha küçük veya daha solgun olup olmadığını inceleyecek, kandaki kırmızı kan hücresi ve hemoglobin seviyelerine bakacaktır.

Vitamin eksikliği anemisi de kan testi ile teşhis edilir ancak kırmızı kan hücresi seviyelerinin yanında folat ve B12 vitaminlerinin miktarına da bakabilir. B12 vitamini eksikliği söz konusuysa doktor başka testlerin yapılmasını da isteyebilir.

Hemen Sağlık

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.