Demans Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Demans Hastası Nasıl Anlaşılır, Nasıl Tedavi Edilir?
Demans hastalığı, özellikle yaşlı bireyleri etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalıkta kişilerde çok fazla unutkanlık meydana gelmektedir. Demans hastalığı farklı hastalıklar sebebi ile de ortaya çıkabilmektedir. Halk arasında bunama ismi ile de bilinir. Demans hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Demans hastası nasıl anlaşılır, nasıl tedavi edilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Demans hastalığı kişilerin becerilerinde gerileme meydana gelmesine sebep olan bir hastalık türüdür. Bu hastalık nedeni ile kişilerde düşünme ve hafıza yetilerinde gerileme meydana gelir. Hastalığın pek çok çeşidinin bulunduğu bilinmektedir.
Demans Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Demans hastalığı hızlı bir şekilde ilerleyen, ölümcül bir rahatsızlıktır. Bu hastalığa yakalanan kişilerde günlük aktivitelerinde gerileme, hafızada bozulma gibi belirtiler görülmektedir. Demans hastalığında kişilerde çeşitli davranış bozuklukları da görülebilmektedir.
Demans hastalığına sebep olan en bilindik etken ise alzheimerdir. Beyin bölgelerinin farklı işlevleri bulunmaktadır. Beynin çeşitli bölgelerinde hareket, hafıza, yargı gibi işlevler yerine getirilmektedir. Beynin bir kısmı zarar gördüğünde zarar gören kısımdaki işlevler düzgün bir şekilde yerine getirilemez.
Demans hastalığının meydana gelmesinin en belirgin sebebi beyin hücrelerinin hasar almasıdır. Hasar sebebi ile beyin hücreleri birbirleri ile iletişim kuramazlar. Bu sebeple de hasarın olduğu bölgede işlevsizlik meydana gelir.
Demansa sebep olan farklı hastalık türleri bulunmaktadır. Alzheimer hastalığı beyindeki proteinleri gereğinden fazla varlık göstermesi neticesinde meydana gelmektedir. Proteinin fazla olması ise beyindeki hücreler sağlıklı olarak işlevlerini yerine getiremediklerinden alzheimer hastalığında hipokampus ismi verilen bölgede hasar oluşumu olmaktadır.
Demans Hastası Nasıl Anlaşılır, Nasıl Tedavi Edilir?
Demans hastalarında;
Görsel algıda
Bellekte
Dikkat yeteneğinde
Dil ve iletişimde
Odaklanmada hasarlar meydana gelmektedir.
Demans evresine göre belirtilerde farklılık olabilmektedir. Hastalığın teşhisinin konulabilmesi için özel olarak üretilmiş bir test yoktur. Doktor hastaya bir takım sorular sorarak hastalığın teşhisinde bulunabilmektedir. Gerekli görülmesi durumunda çeşitli kan testleri de istenebilir.
Demans hastalığının belli bir tedavisi yoktur. Yapılan tedavi yöntemleri daha çok hastalık belirtilerinin şiddetini azaltmaya ve hastalığın ilerlemesini geciktirmeye yönelik yapılmaktadır. Uygulanan tedaviler ile demans hastalığının kontrol altına alınması sağlanmaktadır. Demans hastalığına önlemeye yönelik geliştirilmiş bir yöntem bulunmamaktadır. Ancak kişilerin yaşam standartlarını yükseltmesi ile hastalığın ilerlemesinin önüne geçilebilmektedir.