SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Deformite Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Deformite Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?

Vücudun dengede kalmasını omurilik sağlamaktadır. Bunun yanında insanların dik bir şekilde durmasını da sağlamaktadır. Omurgaya yandan bakıldığı zaman iki yumuşak eğri gözle görülebilmektedir. Bu eğrilerde deformasyon olması durumunda kişilerde çeşitli sıkıntılar ortaya çıkar. Deformite nedir, çeşitleri nelerdir? Deformite cerrahisi hangi hastalıklara bakar? İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

 Omurgada deformasyonlar meydana geldiği zaman kişilerde sırt ağrısı, yorgunluk, solunum güçlüğü gibi sorunlar görülebilmektedir. Bu durum omurga deformitesi olarak isimlendirilmektedir. Bu deformite durumunda hastalarda omurgada eğrilik, şekil bozukluğu gibi anomaliler görülebilmektedir.

 Deformite Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

 Deformite farklı çeşitlerde görülebilmektedir.

Lordoz

Skolyoz

Kifoz bu çeşitler arasında yer alır.

Skolyaz durumunda omurga ya da arka kemik düz bir çizgi olarak görünmemektedir. Bunun yerine yan taraflara doğru olacak şekilde kıvrımlı bir görünümü vardır. Bu şekil C ya da S şeklindedir.

 Lordoz durumunda omurgada geri sallanmak olarak da adlandırılan aşırı eğrilik görülmektedir. Kifoz durumunda ise göğüs bölgesinde omurganın anormal bir şekilde eğilmesinden dolayı geri dönüş görünümü meydana gelmektedir.

 Farklı omurga deformitelerini tedavi etmek için farklı cerrahi yaklaşımlar uygulanmaktadır. Tedavi seçiminde deformitenin tipine, eğrilik alanına, erişim kolaylığına, eğriliğin bulunduğu konuma bakılmaktadır.

 Deformite Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?

 Deformite cerrahisindeki tedavi amacı omurgadaki aşırı baskının ortadan kalkmasını sağlamaktır. Bu şekilde omuriliğin stabilize edilmesi sağlanmaktadır. Cerrahi tedavilerde omurga füzyonu ve omuriliği füzyonu için çeşitli implantlar kullanılabilmektedir.

 Omurga füzyonu için hastanın pelvis bölgesinden alınan kemikler kullanılmaktadır. Fakat donör kemiğinin kullanıldığı durumlar da olabilmektedir. Omurganın enstrümantasyonu kafes, vida, tel, kanca, çubuk gibi özel tasarım implantlar ile yapılmaktadır. İmplantlar sayesinde omurga kemikleri sabitlenir. Böylelikle füzyon engellenmiş olur.

 Uzuvlarda ve kemiklerde oluşan deformite durumları; kemik gelişim anomalisi, doğumsal hastalıklar, travmalar sebebi ile meydana gelebilmektedir. Deformitelerin karmaşık yapısı sebebi ile tedavi süreci uzun olabilir. Bunun yanında istenen sonuçların alınamadığı durumlar da olmaktadır.

 Deformite problemlerinin giderilebilmesi için akıllı fiksatör sistemlerinin kullanımı tercih edilmektedir. Ameliyat ile hastanın kemiğine bir sabitleyici yerleştirilir. Bu sabitleyici kemiğin derece derece düzelmesine yardımcı olmaktadır. Bu tedavi sırasında hasta günlük yaşamına devam edebilmektedir. Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü deformite cerrahisi, tedavi yöntemlerini uygulamaktadır.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.