Dar burun sendromu nasıl tedavi edilir?
Burunlarından nefes alma sorunu yaşayan ve bu nedenle ameliyat olan hastalar, ameliyat sonrasında da sorunlarının devam etmesinden yakınabiliyor. Özellikle ‘Dar Burun’ sendromu bulunan hastalar, bu tür sorunları en çok yaşayanlar oluyor.
Dar burun sendromu, hastaların nefes almasını zorlaştıran, burunda akıntı, tıkanıklık gibi sorunlara neden olan, hayat kalitesini düşüren ve hastaların psikolojilerini olumsuz yönde etkileyen yapısal bir bozukluk olarak adlandırılabilir.
Genetik nedenlerle ya da estetik operasyon sonrasında oluşan, yüzde çok ince ve dar duran burun, insanların günlük hayatınıda ciddi anlamda olumsuz yönde etkiler. Geliştirmiş olduğu 6 farklı cerrahi tekniği tıp literatürüne kazandıran Yüz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kaybaşoğlu ‘dar burun’ hakkında merak edilen tüm soruları yanıtladı.
Hayat Boyu Nezleymiş Gibi Gezmeyin
Yüz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, ’’Burun darlıkları, burnun üst, orta ve uç kısmında görülür. Özellikle orta ve alt kısımlardaki darlıklar ciddi şekilde burun tıkanıklıklarına neden olmaktadır. Dar burun problemi, genetik nedenlerden kaynaklanabilir. Yani burnumuz doğuştan olması gerekenden daha dar şekilde kemikleşmiş olabilir. Böylece burun içindeki hava kanalı en küçük tıkanmalara bile çok hassas hale gelir.
Normal insanların basitçe geçirdiği nezle grip gibi hastalıklar, bu hastalar için kabusa dönüşebilir. Hatta hayat boyu sanki nezleymiş gibi burnu tıkalı şekilde yaşayabilirler. Bu durum bademcik enfeksiyonları, farenjit ve sinüzit gibi bir çok sağlık sorununa da yol açar.
Ayrıca dar burun sendromu, başarısız geçen burun estetiği ameliyatları sırasında burnun yapısal kıkırdaklarının gereğinden fazla çıkarılmasından da kaynaklanabilir. Bu nedenle her türlü burun ameliyatı öncesinde detaylı şekilde burun içi endoskopik muayenesinin yapılması, hatta gerektiği durumlarda tomografi çekilmesi, hastaların bir burun cerrahı tarafından takip edilmesi tedavinin planlaması ve başarısı açısından çok önemlidir.
Yapılan tüm ön testlerin sonucunda kıkırdak-kemik yapıların anatomik özelliklerinin yanı sıra, burun etlerinin boyutları ve daha önemlisi de burundaki darlığın nerede olduğu saptanır ve gerekli ameliyat gerçekleştirilebilir’’ dedi.
Hokka Burunlar Uğruna Nefesinizi Kaybetmeyin
Burun estetiği ameliyatları öncesinde yapılacak olan tetkikler ve ortaya çıkan sonuçların doğru değerlendirilmesinin büyük önem taşıdığının altını çizen Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu; “Estetik için başvurulan hekimin konu hakkındaki deneyimi ve bilgisi hasta için büyük önem taşıyor. Ameliyat öncesi hastanın nasıl bir burun şekline sahip olmayı istediği ve bu talebin analiz edilme aşaması çok önemlidir.
Burnun güzel bir görünüme kavuşması için gereğinden fazla küçültülen burunlar, ameliyat sonrasında hastaya çeşitli nefes problemleri yaşatabiliyor. Burun estetiği ameliyatlarında sadece burnun estetik görünümü değil, aynı zamanda fonksiyonel detayları da göz önüne alınmalıdır. Ameliyat sonrası hokka gibi bir burun ile nefes alamadan hayat sürmek, hastanın yaşam kalitesinin düşmesine sebebiyet vermektedir” dedi.