Damar Atması Nedir, Neden Olur? Damar Atması Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Damar atması bazı nedenlerden dolayı ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Damar atması yaşayan kişiler bu durumun neden kaynaklandığını internet üzerinden araştırabiliyor. Damar atmasının sakıncalı olup olmadığı da merak edilen bir konu oluyor. Damar atması nedir, neden olur? Damar atması nasıl geçer, tedavisi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Damar atması, damar tıkanıklığı olarak bilinen bir sağlık problemidir.
Damar Atması Nedir? Neden Olur?
Damar atması tıp dilinde damar tıkanıklığı olarak da biliniyor. Bacaklarda daha fazla görülen bir durumdur. Damar duvarlarında kolesterol atıklarının birikmesiyle meydana geliyor. Yaşanan bu damar tıkanıkları beyin ve kalp damarlarında görülme durumu çok tehlikelidir.
Yaşanan bu durumlar insanların hayatını olumsuz olarak etkileyebiliyor. Kalp krizleri bu durumdan dolayı oluşabilir. Bacaklarda oluşan damar atmalarına neden olabilecek birçok durum var. Bu durumlar şu şekildedir;
- Şeker hastalığı
- Sigara kullanımları
- Hareketsiz yaşam
- Yüksek tansiyon
- Beslenme şekli
- Yaşın ilerlemesi
- Dengesiz beslenme
Damar atmaları kendini net şekilde gösteren durumlardır. Bu nedenlerden dolayı ortaya çıkan bir damar hastalığıdır. Damar atmaları beyinde ve kalpte görülmesi durumunda büyük sağlık sorunları oluşur. Belirtileri göz ardı edilmemeli ve mutlaka tedavi edilmelidir.
Uzun süren bu belirtiler daha büyük ve kalıcı sorunlara yol açabilir. Stresten dolayı da damar atmaları görülebiliyor. Günlük hayatta bu stres durumları damar atmaları oluşturabiliyor. Stresten dolayı damar atması yaşandığında, kanda aşırı basınç gözlemlenir.
Damar Atması Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Damar atmaları genellikle damar tıkanmasıyla ortaya çıkar. Özellikle yaşın ilerlemesiyle birlikte damar atmaları daha çok görülür. Bu hastalığın tedavi süreci yaşa göre değişiklik gösterebiliyor. Genellikle hastaların yaşlarına göre farklı tedaviler uygulanabiliyor. Bacakta damar atması yaşayan kişilerde öncelikle şeker kontrolü yapılır.
Şeker hastası olan kişilerin kan şekeri kontrol altında tutulur ve tedavi süreci bu şekilde devam eder. Tedavi süresi boyunca aşırı kilolu insanların da kilo vermesi gerekir. Damar atması yaşayan kişiler sigara kullanıyorsa mutlaka bırakması gerekir. Sağlıksız beslenmelerden dolayı da oluşan damar atmasının düzelmesi için sağlıklı bir beslenme programı yapılması gerekir.