Daha çekici bir gülüş isterken hayatı karardı! Kolunu kaldıramıyor, duş alamıyor
Daha çekici bir gülümsemeye sahip olmak için TikTok fenomenlerinden gördüğü işlemi dişlerine yaptırmaya karar verdi. Ancak başına gelenler yüzünden hayatı bir anda kâbusa döndü. Sadece 2 hafta sonra vücudundaki değişimlerle acı içinde kıvranan genç kadın, tanınmaz hale geldi. "Sebebi anlaşılamayan aşırı yorgunluğa dikkat" diyen Prof. Dr. Ahmet Akçay çarpıcı gerçeği açıkladı.
Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr - Her şey 29 yaşındaki genç kadının sosyal medyada takip ettiği fenomenlerden görerek dişlerine daha estetik bir görüntü kazandırmak istemesiyle başladı. Kısa zamanda öyle büyük sağlık problemleriyle karşılaştı ki işler kendi kendine duş alamayacak noktaya kadar ilerledi. En sonunda tanınmaz hale gelen genç kadın, hayatının en büyük kâbusunu ve pişmanlığını yaşadı. Uzmanlar, genç kadının yaşadıklarının herkes örnek olması gerektiğini söyleyerek birçok kişinin başına gelebilecek olaya karşı dikkat çeken uyarılarda bulundu.
İŞLEMDEN 2 HAFTA SONRA OLANLAR OLDU
Dişlerini yaptırdığı iki hafta içerisinde herhangi bir sorunu olmayan İskoçyalı Lily Lindsay, bu sürecin sona ermesinin ardından ise büyük acılar çekmeye başladı. Önce vücudunda çeşitli kabarıklıklar ve dökülmeler olduğunu fark eden Lindsay, yaşadıklarına bir anlam veremedi. Problemin kaynağının dişiyle alakalı olmadığını düşünen genç kadın, birçok farklı doktora muayene oldu ancak hiçbir uzman onun derdine çare olamadı. Göz kaşınması, cilt kuruluğu, ağırlar ve hareket edememe gibi problemler, Lindsay'in karşı karşıya olduğu problemler arasında başı çekiyordu. Bu süreçte hayat kalitesi de giderek düşmeye başladı. Doktorların bir türlü sorununun kaynağını tespit edememesinden sonra antidepresan kullanmaya başlayan genç kadın, uzmanların kendisine bir çeşit deri iltihabına sahip olmuş olabileceğini söylediklerini belirtti. Lindsay, o anları şöyle anlattı:
"Doktorum bana krem verdi ve diş macunu ve şampuanlarda kullanılan sodyum lauril sülfat (SLS) içeren her şeyden uzak durmam gerektiğini söyledi. Bunlardan sonra herhangi bir iyileşme olmadı ve egzamam olabileceği düşünüldüğü için başka bir krem daha verildi. Kızarıklıklar bir ay sonra geçmesine rağmen lekeler hızla geri geldi. Kollarımın altı o kadar acı veriyordu; onları indiremiyor, duş bile alamıyordum. Görünüşümden o kadar mutsuzdum ki giderek depresyona girdim."
ANTİDEPRESAN KULLANMAYA BAŞLADI
Kaplama takılmadan önce Lindsay'in cildinde kırmızı lekeler, tahriş veya iltihaplanma yoktu. Diş ameliyatından iki hafta sonra ise yüzü şişmeye ve yüzünde kırmızı lekeler oluşmaya başladı. Pek çok doktora giden ve birçok krem kullanan kadının vücudu kabuklu, ağrılı lekelerle kaplıydı ve vücudundaki değişim yüzünden psikolojisi de negatif etkilendiği için çare olarak antidepresan kullanmaya başladı.
Bir süre sonra Lindsay'in alerjik reaksiyonu bağışıklık sistemini etkilemeye başladı. Baş dönmesi, kulak çınlaması yaşamaya başladı. Ancak yapılan kan testi sonunda iltihabın cildinde değil, vücudunda olduğu ortaya çıktı. Bu durum ona kaplamalarını yaptırdıktan iki hafta sonra cildinin alevlenmeye başladığını hatırlattı ve bu yüzden şansını deneyip kaplamaları çıkarttı. Sonuç şaşırtıcıydı, sadece birkaç ay sonra yüzü ve vücudu normale döndü.
'BİRKAÇ GÜN YA DA BİRKAÇ YIL SONRA BİLE GÖRÜLEBİLİR'
Peki genç kadının yaşadıkları bizlere hangi konuda dikkatli olmamız gerektiğini söylüyor? Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, böylesi alerjik reaksiyonlarla karşılaşabileceğini dile getirdi. Prof. Dr. Ahmet Akçay, metal kaynaklı alerjik reaksiyonların ağız içi bölgesinde yanma, aft, tat bozukluğu, kaşıntı ve şişlik meydana getirmesinin yanı sıra karın ağrısı, kronik yorgunluk, baş ağrısı, görme bozukluğu, eklem ağrısı, kas ağrısı ve egzama gibi semptomların da görülebileceğine dikkat çekti. "Metallere karşı alerjik reaksiyonlar tip I, III ve IV alerjik mekanizmalarla meydana gelebiliyor" diyen Prof. Dr. Akçay, ağız boşluğunda yayılım gösteren alerjilerin, potansiyel alerjik reaksiyonların alerjenlere temasından birkaç gün sonra görülebilmesine karşın birkaç yıl sonra dahi izlenebileceğine değindi.
Prof. Dr. Ahmet Akçay, toksik reaksiyonların genelde metale karşı alerjik reaksiyon gelişiminden sonraki süreçte implantın zarara uğraması ve metalin vücuda yayılması sonucu toksik reaksiyonlar olarak görülebileceğine dikkat çekti.
'METAL ALERJİSİ OLANLARDA YAMA TESTİ ŞART'
"Ağız mukozası ile doğrudan ilişkisi bulunan toksik reaksiyonların temas noktaları toksik reaksiyonların bileşen ve dolgularıdır" diyen Prof. Dr. Akçay, şunları söyledi: "Bu reaksiyonlar yüksek çinko oranına sahip dolgular içerisinde de görülebilir. Toksik reaksiyonlar ile tip 4 aşırı duyarlılık reaksiyonu neticesinde meydana gelen klinik bulgular birbirinden ayırt edilemez. Ancak Dental Yama Testi negatif sonucunun toksik reaksiyon lehine yorumlanabileceği ifade edilir."
Altın, krom, nikel, çelik, titanyum, kobalt ve krom gibi metaller, diş hekimliğinde sık kullanılıyor. Metalik dolgu malzemeleri çoğunlukla gümüş, kalay, çinko ve bakırdan yapılan cıva ve toz alaşım karışımından oluşuyor. "Diş uygulamalarında kullanılan implantların dayanıklılığını belirleyen şey vücuda yerleştirildiğinde alerjik reaksiyon ve toksik reaksiyon görülmemesi" diyen Prof. Dr. Akçay, dental yama testinde en sık alerjiye neden olan maddeleri, Cıva, Nikel (II) Sülfat Heksahidrat, Altın (I) SodyumTiyosülfat Dihidrat, Paladyum Klorür ve Sodyum Tetrakloropaladat (II) Hidrat olarak sıraladı.
Özellikle metal alerjisi riski yüksek olan bireylerde diş uygulamaları öncesi ve özellikle protez yaptırmadan önce yama testinin yapılmasının çok faydalı olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Akçay, alerjik reaksiyonun belirtileriyle ilgili şunları söyledi:
"Diş malzemelerine karşı alerjinin yaşandığı zamanlarda genellikle ağız içinde şişme, ağız kuruluğu, tat kaybıyla alakalı karıncalanma ya da yanma hissi gözlemlenebilir. Ayrıca baş ağrısı, egzama, eklem ağrısı, bilinç sarsıntısı, mide bulantısı, kas kaybı, depresyon, görmede güçlük, ürtiker benzeri semptomlara sebep olabilir."
'KADINLARDA RİSK DAHA YÜKSEK'
Kronik yorgunluk sendromu olarak da adlandırılabilen bu sendromun, minimum 6 ay devam eden ve zemininde tuttuğu bir tıbbi durumla yüzde 100 anlaşılamayan aşırı yorgunlukla karakterize karmaşık bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Akçay, "Yorgunluk, zihinsel ya da fiziksel hareketle kötüleşir fakat dinlenme tedavi edilemez. Kronik yorgunluk metal alerjisi belirtileri arasında" dedi. Metal alerjisi riskinin yüksek olduğu kişileri sıralayan Akçay, sözlerine şöyle devam etti:
"Bilinen bir kontakt dermatit öyküsü olan hastalarda cıva ve paladyum klorür duyarlılığı anlamlı derecede daha sıktır. Risk, kadınlarda daha yüksektir. Metal alerjisi öyküsü olanlar, dişle ilgili işlemelerde alerji gelişenler, besin alerjisi, egzama, kronik ürtiker (6 haftadan uzun süren ürtiker), cilt lezyonları olanlar, nikel alerjisi belirtileri olanlar (imitasyon takılara alerji, metal aksesuarlara alerji, egzama, besin alerjisi, ürtiker, halsizlik, kurdeşen, yorgunluk, baş ve eklem ağrıları olanlar), sık tekrarlayan ağız içi iltihaplanması olanlar, nedeni belli olmayan baş ağrısı, kas güçsüzlüğü, cilt döküntüsü, eklem ağrısı, bilinç bulanıklığı, depresyon, görme problemi olanlarda neden saptanmamış ise metal alerjisi riski yüksek."