D Vitamini Takviyesi Hangi Durumlarda Alınmalıdır? D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Vücudumuzun bağışıklığının düşmemesi için vitaminler oldukça önemlidir. Vitaminler yağda eriyenler ve suda eriyenler olmak üzere iki gruba ayrılır. D vitamini yağda eriyen vitaminlerden bir tanesidir. D vitamini takviyesi hangi durumlarda alınmalıdır? D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? İşte, tüm detaylar...
D vitamini vücudumuz için oldukça önemlidir. Eksikliğinde bazı hastalıklar meydana gelebilir. Bu sebeple vücuttaki d vitaminine düzenli olarak baktırılmalı ve eksikliğinde gerekli takviyeler alınmalıdır.
D Vitamini Takviyesi Hangi Durumlarda Alınmalıdır?
D vitamini eksikliğinin pek çok nedeni olabilmektedir. Bu nedenlerden en önemlisi kişilerin güneş ışınlarına yeterli olarak maruz kalmaması sıralanabilir. Aslında sadece güneş ışığından güneş ışığı almak doğru değildir. D vitamini takviyesi almak da gerekmektedir. Alınmadığı zaman ise D vitamini eksiklikleri ortaya çıkabilir.
D vitamini eksikliği hamilelik durumlarında da meydana gelmektedir. Bunun yanında obezite durumlarında da vücutta D vitamini ihtiyacı artmaktadır. Bunun yanında özellikle koyu tenlilerde D vitamini eksikliği daha fazla görülmektedir.
Özellikle kapalı alanlarda çok fazla zaman geçirmek de D vitamini eksikliğinin en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte sürekli kapalı kıyafetler giymek de D vitamini eksikliğine neden olur. Güneş kremlerinin sıklıkla kullanılması güneşten alınan D vitaminini engellemesi sebebi ile D vitamini eksikliğine sebep olmaktadır.
İnsanların yaşı ilerledikçe derilerinde bir miktar incelme meydana gelmektedir. Bu da D vitamini alımını zorlaştırır. Bu sebeple özellikle yaşlı bireylerin D vitamini takviyesi alması önerilmektedir. Anne sütü alan bebeklere D vitamini takviyesi verilmesi oldukça önemlidir. Verilmemesi durumunda çocuklarda D vitamini eksikliği meydana gelebilmektedir.
D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
D vitamini eksikliğinde çoğu insanda bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak bazen de d vitamini eksikliği olmasına rağmen herhangi bir belirti görülmeyebilir. Bu sebeple kişilerin düzenli olarak vitamin durumlarına baktırmaları gerekir.
D vitamini eksikliği belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Sürekli yorgunluk
Vücutta ağrı
Kemiklerde ağrı
Vücutta sıklıkla enfeksiyon oluşması
Eklem yerlerinde ağrılar
Ruh hali değişiklikleri
Depresyon belirtileri
Uykusuzluk
Saçlarda dökülme
Baş Ağrısı
D Vitamini Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?
D vitamini eksikliği tanısı konmasının ardından kişilerin doktor kontrolünde D vitamini alması önerilmektedir. Tedavi genelde damla yöntemiyle ya da enjeksiyon yöntemi ile yapılmaktadır. Hastanın yaşına uygun bir şekilde tedavi yöntemi tercih edilmektedir.
Eğer her gün ilaç almak istemiyorsanız o zaman doktorunuza danışarak enjeksiyon ile 6 aylık D vitamini ihtiyacınızı alabilirsiniz. D vitamini takviyesi doktorlar tarafında çoğunlukla yağ ile alınması söylenmektedir.