D vitamini içeren yiyecekler
D vitamini hücre büyümesi, kemik gelişimi, kalsiyum emilimi, bağışıklık sistemi ve iltihaplı hastalıklarla mücadelede çok önemlidir. D vitamini içeren yiyecekler nelerdir?
Balık yağı:
D vitamini eksikliğinin tedavisinden en çok kullanılan balık yağı morina balığının ciğerindeki yağdır. Bu yağ yüksek oranlarda A ve D vitamini içerir. 100 gram morina yağı günlük D vitamini ihtiyacının 16 katını içerir.
Balık:
Ton balığı, somon ve uskumru D vitamini yönünden zengin balıklardır.
İstiridye:
Ülkemizde pek bilinmese de istiridye D vitamini açısından en zengin yiyeceklerden biridir.
Tofu ve soya sütü:
D vitamini ve kalsiyum açısından çok zengindir. Soya içeren besinler tercih edebilirsiniz.
Yumurta:
B12, protein ve D vitamini açısından zengindir. Günlük ihtiyacın %2ünü 1 yumurta ile giderebilirsiniz.
Süt ve süt ürünleri:
Kemik gelişimi denilince akla gelen süt ve süt ürünleri D vitamini açısından zengindir. 1 bardak tam yağlı sütte günlük D vitamini ihtiyacının %13'lük kısmı bulunur.
Mantar:
D vitamini içeren mantar türü düğme mantarıdır. 100 gram düğme mantarı günlük D vitamini ihtiyacının %7’sini karşılar.
Patates:
Haşlanmış ezilmiş ve bir miktar yağlı süt eklenmiş ise 100 gram patates günlük D vitamini ihtiyacının %1’ini karşılar.