Cushing Sendromu Nedir? Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunları yaratabilecek bir potansiyele sahip olan cushing sendromu, pek çok kişinin de internet üzerinden araştırdığı hastalıklar arasında yer alıyor. Bu hastalık aynı zamanda Sezen Aksu hastalığı olarak da bilinmektedir. Peki Cushing sendromu nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte bu konuda merak edilenler...
Sezen Aksu ile beraber geçmişte birçok ünlünün de yakalandığı cushing sendromu, son dönemlerde oldukça fazla araştırılır. Özellikle vücutta aşırı miktarda kortizon üretimi nedeniyle meydana gelen bu sorun, zamanında tedavi gerçekleşmez ise bazı ciddi problemler ile karşı karşıya bırakabiliyor.
Cushing Sendromu Nedir?
Kanda kortizol hormonunun yükselmesi ile meydana gelen rahatsızlığa cushing sendromu denmektedir. Özellikle tedavi edilmediği takdirde kalp ve damar hastalıkları ile beraber, aynı zamanda depresyon veya diyabet, kemik erimesi ve hipertansiyon gibi önemli hastalıklara sebebiyet verebilmektedir. Aynı zamanda stres hormonu olarak da bilinen kaşık sendromu, kortizol hormonu yükselmesi ile beraber zarar teşkil edici bir unsur ortaya çıkar.
Cushing Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Belli başlı bazı belirtiler ile beraber cushing sendromu kendisini gösterebilir.
- Kilo artışı
- Yuvarlak yüz (Aydede yüzü)
- Karın ve göğüs ile beraber kol bölgesinde meydana gelen kırmızımsı mor renkteki çatlaklar
- Cilt incelmesi
- Kolayca yaralanma ve ciltte çürüme
- Böcek ısırıkları ile bazı enfeksiyonların yavaş şekilde iyileşmesi
- Kas kaybı ile beraber gelen güçsüzlük
- Akne ve sivilce gibi sorunlar
Bu gibi unsurlardan birden fazlası ortaya çıktığı vakit mutlaka en yakın zamanda bir Uzman doktora başvurmak gerekir.
Cushing Sendromu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Cushing sendromunun tedavi edilebilmesi için öncelikle sebebinin ortaya çıkarılması gerekir. Böylece buna bağlı olarak uzman doktor kontrolü altında tedavi yöntemleri ele alınır. Özellikle eğer kullanılan bazı ilaçlar çeşitlerinden kaynaklı bir durum oluşmuş ise, mutlaka bu ilaçlar belli bir doza indirilir. Ancak eğer tümör nedeniyle meydana gelmiş ise o vakit mutlaka cerrahi bir uygulama ön plana çıkar. Aynı zamanda radyoterapi ile beraber kortizol hormonu baskısı uygulanacak birtakım yöntemler de ele alınır. Bütün bu durumdan sonuç vermez ise o vakit böbrek üstü bezler cerrahi yöntem ile alınabilir. Aynı zamanda ömür boyu kullanılabilecek ilaç takviyesi de yapılabilmektedir.
Cushing Sendromu Neden Olur?
Romatolojik ve alerjik bir takım reaksiyonlar nedeniyle kullanılan ilaçlardan dolayı cushing sendromu meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda böbrek üstü bezleri kapsamında meydana gelen kitleler de yine kortizol hormonu seviyesini artırabilmektedir. Yine aynı şekilde Hipofiz bezi üzerinde meydana gelen kitle oluşumu da kortizol hormonu üzerinde olumsuz etki yapabiliyor. Bu gibi problemler ile beraber cushing sendromu ortaya çıkmakta ve belirtileri üzerinden kendisini göstermektedir.
Cushing Sendromu İçin Ne Yapılmalıdır?
Eğer cushing sendromu belirtileri ile karşı karşıya kalınır ise ilk yapılması gereken en yakın zamanda bir doktora başvurmaktır. Böylece doğru teşhis ve tetkik ile beraber tedavi yöntemleri ele alınabilir. Daha sonra ilaç tedavisi ya da cerrahi yöntem ile Radyoterapi gibi birtakım yöntemler uzman doktor kontrolü altında ele alınır. Eğer zamanında müdahale edilmez ise çok ciddi hastalıklar ortaya çıkarabileceği söylenebilir.