SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Çocukluk diyabetine dikkat edin

Çok dikkat edilmeyen ama ciddi sağlık problemlerinin başlangıcı olan çocukluk diyabeti enfeksiyondan strese bir çok nedenle besleniyor...

|

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Güngör Danışman çocukluk çağı diyabetinin genetik yatkınlıkla, vücudun kendini tahrip etmesiyle, enfeksiyonlarla, stres gibi çevresel faktörlerle ve beslenme alışkanlıkları ile ilişkili olduğunu söyledi.

Diyabet (şeker hastalığı), kan şekerinin sürekli yüksek olması ile kendini gösteren bir metabolizma bozukluğudur. Diyabetli kişilerde besinlerle alınan şekerin hücre içine girmesi mümkün olmaz. Bu durumda hücreler aç kalırken şeker damarların içinde birikir ve yükselir. Kan şekeri dengesini sağlayan ana hormon insülindir. Tip 1 diyabette vücut insülin üretemez, bu yüzden hastalığın başlangıcından itibaren insüline bağımlıdır.

"Diyabet yetişkin hastalığı değildir"

Diyabet sadece yetişkinlere görülmez, çocuklarda da görülür. Çocukluk çağında ortaya çıkan diyabet tipi Tip 1 diyabet, juvenil(gençlik çağı) diyabeti olarak da adlandırılır.

Uzm. Dr. Güngör Danışman; çocukluk çağı diyabetinin genetik yatkınlıkla, vücudun kendini tahrip etmesiyle, enfeksiyonlarla, stres gibi çevresel faktörlerle ve beslenme alışkanlıkları ile ilişkili olduğunu, genelde kızlarda 10-12 yaşlarında, erkeklerde ise 12-14 yaşlarında ortaya çıktığını, hastalığın immünolojik belirleyicileri tanı konmadan ve insüline bağımlılık gelişmeden önce saptanabildiğini söyledi.

Tip 1 diyabetli çocuklarda, insülin salgılayan hücreler yavaş yavaş zarara uğrar. İnsülinin karbonhidrat protein ve yağ metabolizmasındaki rolü sınırlanır. Geçirilen viralenfeksiyon yada başka bir toksik etki ile immün sistemde beta hücrelerine karşı antikor yanıtı gelişir.

Danışman; çocuklarda diyabetin belirtilerini aşağıdaki gibi sıraladı;

Açlık hissi susama,
Kilo kaybı,
Halsizlik,
Yorgunluk,
Davranış değişiklikleri,
Huysuzluk,
Fazla miktarda idrar yapma ve
Sıkılıkla yatağı ıslatma

Diyabet hastalığının erken dönemde tanısı konulmazsa çocuklarda; iştahsızlık, karın ağrısı, ağızda koku, bulantı ve kusma, derin soluk alma ve verme ve tedavi edilmezse koma hatta ölüm görülebileceğini söyleyen Danışman, diyabetli çocuğu olan anne ve babalara özel tavsiyelerde bulundu:

- Diyabetin ne olduğu tarafınızdan detaylı bilinmeli ve çocuğunuza bu yaşam biçiminde destek olmalısınız.
- Diyabet bakımından sorumlu olan ebeveynlerdir. Bununla beraber çocuğun diyabet hakkında bilgili ve yardımcı olmasına olanak tanınmalıdır.
- Okul öncesi dönemde çocuklar hastalığı kötü davranışlarından dolayı kendilerine verilmiş bir ceza olarak algılar. Çocuklara kuralları ve yasakları koyarken çok dikkatli davranmak gerekir. Sürekli diyabetli olduğunu hissettirmek hastalığından nefret etmesini sağlar.
- Düzenli hekim kontrolü yapılmalıdır.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.