Çocuklarda Tiroid Bezi Hastalıkları Nelerdir? Çocuklarda Tiroid Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
Tiroid bezinin az çalışmasına tıp dilinde hipotiroidi ismi verilir. Çabuk yorulma, üşüme, hareketlerde yavaşlama, saçlarda dökülme, kabızlık, uykuya meyil ve kavrama güçlüğü gibi çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Guatr yani tiroid bezinde büyüme olmadan da hipertiroidi ya da hipotiroidi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Çocuklarda tiroid bezi hastalıkları nelerdir? İşte, tüm detaylar...
Tiroid bezinin vücuttaki en önemli görevi tiroid hormonu yapmak ve vücuda salgılamaktır. Normal boyutlarda olan tiroid bezi boyunda görülemez. Ama boyu arttığı zaman elle hissedilebilir ve dışarıdan fark edilebilir hale gelir. Bu duruma ise, diğer bir deyişle tiroid bezinin büyümesine guatr ismi verilir.
Çocuklarda Tiroid Bezi Hastalıkları Nelerdir?
Çocuklarda tiroid bezi hastalıklarının pek çok nedeni olabilir. Özellikle de çocuklarda doğuştan tiroidin az salgılanması ya da hiç olmamasından kaynaklı olarak ortaya çıkabiliyor. Tiroid hormonları oksijen kullanımı ve ısı oluşumu, büyüme ve gelişme, yağ, şeker, sinirsel işlevler ve proteinlerin kullanımı ile vücut metabolizmasının düzenli çalışmasını sağlar. Tiroid hormonu eksikliği yeni doğan bebeklerde hem yavaş büyümeye neden olur hem de zekanın az gelişmesine yol açar.
Çocuklarda Tiroid Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda tiroid hastalığının en önemli belirtisi ise, uzayan sarılıktır. Yeni doğa bebeklerde fizyolojik olarak normal kabul edilen ve bir hafta geçtikten sonra azalan yeni doğan sarılığı tiroid sorunu olan bebeklerde daha uzun sürer. Bu bebeklerde aynı zamanda şu belirtiler gözlemlenir;
Halsizlik,
Kalın sesle ağlama,
Vücut ısısını koruyamama ve üşüme,
Emme güçlüğü,
Kabızlık belirtileri de bulunur. Aynı zamanda boy kısalığına neden olan çeşitli hormon hastalıkları için öncelikle tiroid hormonunu incelemek gerekir. Çocuklarda normal bir boy artışı için tiroid hormonu gereklidir.
Doğumsal Hipotiroidinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bebeğin vücudu troid bezini üretemediği zaman tiroid hormonu her gün bebeğe defa ağızdan verilir. İlerleyen yaşlarda görülen geçici hipotiroidilerde doktor tarafından verilen troid ilaç tedavisini zamanla azaltılarak zaman gerekli görüldüğünde de kesilebilir. Ama hastada kalıcı hipotiroidi var ise, tedavinin ömür boyu sürmesi gerekir. Doğru tedavi yöntemleri uygulanarak hastalığın semptomları azaltılabilir ve bebeğin gelişimi hızlandırılabilir.