SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonuna dikkat

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Akman: ”Üst solunum yolları enfeksiyonlarından çocuklar daha çok etkileniyor. Çoğunlukla viral hastalıklardır ve antibiyotik tedavisine gerek duyulmaz. Bu gibi durumlarda hasta dinlenmeli ve beslenmesine dikkat etmelidir”

|

Liv Hospital Çocuk Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. İpek Akman, üst solunum yolları enfeksiyonlarından çocukların daha çok etkilendiğini belirterek, ”Çoğunlukla viral hastalıklardır ve antibiyotik tedavisine gerek duyulmaz. Bu gibi durumlarda hasta dinlenmeli ve beslenmesine dikkat etmelidir” dedi.

Prof. Dr. Akman, solunum yolu enfeksiyonlarında vücut direncinin yüksek tutulması gerektiğini ifade etti.

Vücut direnci düştüğünde enfeksiyonun ilerleyebildiğini anlatan Akman, enfeksiyonu olan çocuğun uzman bir doktor tarafından değerlendirilmesi ve tedavisinin planlanması gerektiğini vurguladı.

Akman, üst solunum yolları enfeksiyonlarının nezle, boğaz ve kulak ağrısı ile ateş gibi bulguları olabildiğini aktararak, ”Üst solunum yolları enfeksiyonlarından çocuklar daha çok etkileniyor. Çoğunlukla viral hastalıklardır ve antibiyotik tedavisine gerek duyulmaz. Bu gibi durumlarda hasta dinlenmeli ve beslenmesine dikkat etmelidir” ifadelerini kullandı.

Vücudumuzun hastalıklara karşı bir savunma mekanizması olduğunu belirten Akman, şöyle devam etti: ”5 yaşından küçük çocukların bağışıklık sistemi henüz gelişimini tamamlamamıştır. Enfeksiyonlar erişkine göre daha sık ve daha ağırdır. Bazı çocuklarda genetik bir sorun sonucu çocuğun bağışıklık sisteminde kalıcı bir eksiklik bulunabilir. Bu çocuklar çok sık hastalanırlar, hastaneye yatmaları gerekebilir. Bu durumun bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekir.”

Akman, beslenme bozukluklarının bağışıklık sistemini zayıflatıp sık enfeksiyonlara yol açabildiğine işaret ederek, ”Özellikle 1 yaşına kadar anne sütüyle beslenmiş bebekler sütteki koruyucu hücreler ve antikorlar sayesinde daha az enfeksiyon geçirirler. Daha ileriki yaşlarda tüm besin gruplarını dengeli oranlarda içeren, yaşa uygun beslenme programı bünyeyi güçlü tutar. Sağlıklı beslenen kişinin sürekli vitamin alması gerekli değildir. Bilimsel açıdan vitaminlerin solunum yolları enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir özelliği olduğu gösterilmemiştir ancak vücutta birtakım vitaminlerin eksik olduğu saptanırsa vitamin kullanılabilir. Vitaminleri doğal gıdalardan almak daha yararlıdır. Örneğin turunçgillerin bol tüketimi önerilir. Zayıflık gibi aşırı kilo da pek çok soruna yol açar. Obez çocuklarda da enfeksiyonlara yatkınlık artmıştır. Bu çocuklarda üst solunum yollarında yağ birikimi sonucu daralma olabilir, sık enfeksiyon görülebilir” değerlendirmesinde bulundu.

-”El yıkama birincil koruma yöntemi”-

Prof. Dr. Akman, kalabalık ortamların çocukların birbirlerine enfeksiyon bulaştırma ihtimalini arttırdığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

”Kreşe yeni başlayan çocuk o sene farklı mikroplarla tanışarak sık enfeksiyon geçirebilir. Solunum yolu enfeksiyonuna neden olan mikroplar, hasta kişilerin bulunduğu ortamda solunan havadan nefes yoluyla veya öpüşürken, el sıkışırken ortaya çıkan damlacık enfeksiyonu yoluyla alınır. Bu nedenle el yıkamasına dikkat etmek, solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada birincil koruma yöntemi olarak da kabul edilir. Alerjisi olan çocuklarda burun tıkanıklığı sıktır, sinüzite yatkınlık vardır. Sigara dumanına maruz kalan çocuklarda hem alt hem üst solunum yolu enfeksiyonları daha sıktır.”

Akman, çocuğun tüm aşılarının düzenli olarak yaptırılması ve kaydının tutulması gerektiğini vurguladı.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.