Çocuklarda göz tembelliği ihmale gelmiyor
”Aileler tembellik yapmasın çocuklarını mutlaka göz taramasına götürsün”
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Durmuş, ailelerin ileride göz tembelliğinin tedavisinin olmadığını bilerek, çocuklarını mutlaka göz taramasından geçirmeleri gerektiğini belirtti.
Durmuş, bebeklerin doğduklarında belirli oranlarda görebildiklerini, gözlerini kullandıkça görme potansiyellerinin arttığını, 9 yaşına kadar görme sisteminin tam olarak geliştiğini ve daha sonra çok belirgin bir değişikliğin olmadığını söyledi.
Göz tembelliğinin çocuklar için çok önemli bir rahatsızlık olduğunu vurgulayan Durmuş, ”Gözle görülür cihazlarla tespiti mümkün olmayan, hastaya bakıldığında her şeyi normal olarak görülen bir rahatsızlık. Hiçbir kusur fark
edemezsiniz. İnsanların bunu anlaması çok zor. Bir göz sağlıklı olunca çocuk o gözle normal görüyor ve ailede hiçbir şey fark edemeyebiliyor. İleri yaşlarda yapılabilecek çok fazla bir şey olmuyor. Ancak çocukluk döneminde tedavi edilebiliyor” dedi.
Göz tembelliğinde en çok uygulanan yöntemin iyi gözü kapatıp diğer gözü görmeye zorlamak olduğunu kaydeden Durmuş, ”Genelde çocuklar bunu reddediyor. İyi gözün kapatılması çocuğu kötü bir görmeye mahkum ediyor. Bu da çocuğu rahatsız ediyor ve kapamayı koparıp atabiliyor. Sabırlı olmak gerekiyor. Aile işin önemini kavramalı. Aileler ileride göz tembelliğinin tedavisinin olmadığını bilerek hareket etmeli. Çocukluk çağında dikkatli ve titizlikle tedavi etmek gerekiyor” diye konuştu.
Ailenin çocuğun geleceğini düşünerek hareket etmesini isteyen Durmuş, ”Aile çocuğa yaptıramayacağı yönünde şikayetçi oluyor. Ancak 15-16 yaşına gelince ortada sağlam gibi görünen tembel bir göz oluyor ve geri dönüş olmuyor. 16 yaşından sonra kapatsanız az miktarda sonuç alınabiliyor. Ancak 5-6 yaşındaki çocukta alınacak sonuç gibi olmuyor. Aile çocuğunu bu bilinçle çalıştırmalı” dedi.
”Çocuklara resim çizdirin, boyama yaptırın”
Ailelerin güçlük yaşadıkları çocuklarında kapamayı gündelik aktvitelerle yaptırdığını belirten Durmuş, şunları söyledi:
”Normal aktivitelerin kapamaya elbette katkısı olur. Ancak gözün aktif kullanılması çok daha önemli. Çocuğun yaşına göre boyama yapması, resim çizmesi, okuma yazması çok önemli. Yoksa uzaktan oturup televizyon seyretmek çok faydalı değil. Ama hiç yoktan iyidir. Sağlıklı gözün kapatılarak tembel gözün çalışmaya zorlanmasında çocuğu zorlayamıyor ve ikna edemiyorsak faydası olur ancak bizzat aktif çalışma daha hızlı bir düzelme sağlar.”
Çocukların okul çağına kadar sağlıklı görünse bile üç dönem göz muayenesine götürülmesi gerektiğini vurgulayan Durmuş, şunları kaydetti:”Çocukların yeni doğan dönemde, 3 yaşında ve okul öncesi 6 yaş grubunda her şey sağlam görünse bile göz taramasından geçirilmesini öneriyoruz. Aileler tembellik yapmasın çocuklarını mutlaka göz taramasına götürsün. Göz tembelliği ailenin ilgisi ve sabrıyla, başarılı bir şekilde çözülebilir. Yaşamları boyunca göz tembelliği nedeniyle çocuklarının yaşayacağı sıkıntıları düşünerek sabırlı davransınlar. Yapılacak taramalarla bir çok problemin önceden önüne geçilebileceğini bilsinler.”