Çocuklar Şehri KidZania İstanbul 4 Haziran tarihinde kapılarını açıyor
Çocuklar Ülkesi KidZania İstanbul, 4 Haziran 2021 tarihinden itibaren, eğlenerek öğrenme deneyimine kaldığı yerden devam ediyor. Kontrollü Sosyal Hayat politikasıyla kapılarını yeniden açtıklarını belirten KidZania İstanbul CEO’su Ebru Timur, “Hijyen ve sağlık konularına yönelik uluslararası standartlardaki önlemlerimiz sayesinde, misafirlerimiz güvenle ve gönüllerince eğlenebilecek” sözlerini kullanıyor.
Çocuklar Ülkesi KidZania İstanbul, Kovid-19 salgınının Türkiye’yi de etkilemesi üzerine kendi inisiyatifiyle 2020 yılında kapılarını ilk kapatan kurum olmuştu. KidZania İstanbul, kapalı kaldığı süre boyunca T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, T.C. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun açıkladığı yönergeler ve İş Güvenliği Uzmanlarının koordinasyonunda denetimlerini sağladı. Sıfır risk politikasıyla tedbirlerini dünya standartlarında konumlandıran Çocuklar Ülkesi, 4 Haziran 2021 tarihinden itibaren kapılarını yeniden misafirleri için açtı.
Tüm çalışanlara özel eğitim veriliyor
Yeni normal dönemin tüm kurallarının şehirde de titizlikle uygulandığını belirten KidZania İstanbul CEO’su Ebru Timur, Çocuklar Ülkesi’nin temel dört kuralının; sosyal mesafe, maske kullanımı, minimum temas ve maksimum hijyen olduğunu söyledi. Ebru Timur tedbirleri öncelikle KidZania çalışanları için uyguladıklarını, tüm misafirlerini de KidZania İstanbul ailesinin üyesi olarak özenle ağırladıklarının altını çizdi. Ebru Timur, “Şehrimiz yalnızca yüzde 40 kapasite ile ve sosyal mesafe kuralına uygun şekilde misafirlerini ağırlayacak. Girişler Akasya yemek alanında bulanan kapıdan olacak. Temassız termal kameralar aracılığıyla girişte ateş ölçümleri yapılacak. Tüm misafirler ayrıca girişlerde HES Kodu göstererek, sağlıklı olduklarına dair beyanda bulunacak” diye konuştu.
Şehir nüfusu kontrol altına alındı ve aktivite kapasiteleri düşürüldü
Sosyal mesafe kuralı başta aktivite, dinlenme ve beklenme alanları olmak üzere tüm şehirde uygulanıyor. Ayrıca, şehir nüfusunda da azalmaya gidiliyor. Aynı anda kapasitenin yüzde 40’ı kadar kişinin ziyaret edebildiği KidZania’da anlık nüfus, KidZoft isimli anlık giriş sayısı kontrol sistemi ile takip ediliyor. Aktivitelerin kapasitesi de yüzde 40 kapasite ile gerçekleştiriliyor, kamu otoritelerinin yönlendirmelerine ek tedbirler de uygulanıyor.
Hastalık yayan mikroplar, özel filtrelerden geçerken hava %100 temizleniyor
Akasya içinde konumlandırılan ultraviyole (ULV) cihazlar sayesinde KidZania’daki havalandırma kanalları da dahil olmak üzere tüm alanları kapsayacak şekilde dezenfeksiyon işlemleri uygulanıyor. Havalandırma sistemi yüzde 100 taze hava ile beslenerek iklimlendirme oluşturuluyor. Akasya ve KidZania’da klima santrallerine entegre edilen HVAC PHI Cell sistemi (Aktif Oksidasyon Sistemi) sayesinde; bakteri, virüs ve diğer patojenlerin DNA'sı kırılarak hastalığa neden olan özellikleri etkisiz hale gelmesi sağlanıyor.
KidZania’da sağlık güvenliğini artırmak ve tam koruma sağlayabilmek için alınan diğer tedbirler ise şöyle;
-Her aktivite sonrası rutin dezenfeksiyon işlemlerinin yanı sıra üç saate bir nano gümüş teknolojisi ile tüm alanlarının ve gıda dışı kullanılan malzemelerin dezenfeksiyon işlemleri gerçekleştiriliyor. Hijyen koşullarının en üst seviyeye çıkarıldığı şehirde kontroller çalışanlar tarafından yapılıyor.
-KidZania’da bir rutin olarak yürütülen meslek kostümü temizliği salgın sürecinde de hassasiyetle uygulanmaya devam ediyor. Aktivitelerde misafirlere verilen tek kullanımlık kostümler, aktivite sonunda başka bir misafire verilmemek üzere ayrılıyor ve gün bitiminde tüm kostümler buharlı makine ile dezenfekte ediliyor. Ayrıca, tüm kostümler her hafta sonu kuru temizlemede yüksek ısı ile temizleniyor.
-Misafirlerin sıklıkla temas ettiği yürüyen merdivenlerin el bantları ve tırabzanlar otomatik temizlik sistemi ile anında temizleniyor. Minimum temas ilkesiyle bazı aktivitelerde tekno bariyerler yerleştirilirken uygun olan aktivitelerde kapılar çıkarıldı. Kapı kolları çıkarılan diğer aktivite alanlarının girişleri ise sürekli açık tutuluyor.
-Tuvaletlerde sosyal mesafe ve minimum temas titizlikle uygulanıyor. Yan yana olan kabinler, pisuarlar ve lavabolar aralıklı olarak kullanıyor. Sensörlü sisteme dönen musluk ve sabunlukların yanı sıra kurutma makineleri kullanılmıyor.