SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Çocuk yedikçe annenin karnı doyuyor!

Çocuklara yemek yedirirken onların birey olduğunu unutmayın. Beğenileri veya beğenmedikleri olabilir, en önemlisi sizi çok iyi taklit edebilirler. Yemek saatlerini savaşa çevirmeyin, kazanan veya kaybeden durumunda olmayın

|

Dilara Koçak

Çocuklarınızı yemek yeme konusunda zorlamayın,  çocuğunuza güvenin, ne kadar yemek istediğine o karar verebilir, çocuğun yemek seçimi her gün farklı olabilir, bir gün aşırı iştahlı olup diğer gün hiçbir yemekle ilgilenmeyebilir. Hangi yemeğin ne zaman pişeceği anne-babanın kararı olabilir ama ne kadar yemek istediği çocuğunuzun kararıdır. Çocuklar 1- 2 öğün eksik yediğinde açlıktan ölmezler, bu konuda kendinizi suçlu hissetmeyin. Çocuğunuza yalvarmak veya ödüller vermek yerine yeni yiyecekler sunun ve sabırlı olun. Sunduğunuz tercihlerin aynı gruptan olmasına özen gösterin. Bezelye veya ıspanak alternatifini sunabilirsiniz ama bezelye veya puding derseniz kazanan büyük ihtimalle tatlı olacaktır.

- Çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslamayın,  her çocuğun kendine has bir gelişim hızı vardır yeme alışkanlıkları kitaplar, dergiler veya arkadaşınızın çocuğu ile uyuşmayabilir. Yeme alışkanlığındaki farklılıklar gibi yeme vaktinde farklılıklar da olabilir. Akşam yemeğinde aç değilken uyumadan önce acıkabilir veya sabah çok aç olup bir önceki sabaha göre çok daha fazla yemek yeme isteği olabilir.
- Yeni tatlar için sabırlı olun. Çocuğunuz bazı yiyeceklere önce burun kıvırabilir. Her çocuk farklıdır siz ve eşinizin alışkanlıkları farklı olabilir, çocuğunuzunki ikinizden de farklı olabilir. Bu konuda önyargılı olmayın.

- Çocuğunuza farklı yemekler sunun.
- İlk seferden sonra hemen pes etmeyin.
- Çocuğun tabağını çok doldurmayın tabağını bitirip isterse yeniden almasına fırsat tanıyın.
- Denemekten vazgeçmeyin  ve besin gruplarını takip edin. Havuç yemiyorsa, ısrar edip nefret ettirmeyin, 1 ay sonra yeniden deneyin ama ısrarcı olmayın. Tüm sebzeleri teker teker deneyin. Kendi sevdiğiniz yemekler konusunda ısrarlı olmayın veya tam tersi siz sevmiyorsunuz diye çocuğunuzun da brokoliden hoşlanmayacağını düşünmeyin.

- Yemek için kavga etmeyin.  Karşınızdakinin ufacık bir insan olduğunu unutmayın. Sizin gibi o da seçimler yapabilir tek fark sizin kadar nazik olmayabilir yemeği tükürmek veya suratınıza fışkırtmaktan büyük zevk bile alabilir. Yemek yemek çocuğunuzla sizin güç ve irade savaşınız değildir, tabii ki kazanan veya kaybeden de yoktur. Çocuğa istediğiniz yemeği tamamen yedirdikten sonra içinizdeki zafer çığlığını kendi vicdanınızı rahatlatmak için kullanmayın, bu sadece çocuğunuzun yiyeceği milyonlarca sıradan öğünden sadece birisidir.
- Mutfakta dengeli seçimler ve alternatifler bulundurmaya çalışın.   5 besin grubuna dikkat edin, çocuğunuzun her gün her besin grubundan tüketmesine özen gösterin.

1- Süt - yoğurt grubu
2- Et - balık - tavuk
3- Ekmek - pilav - makarna - çorba
4- Sebze
5- Meyve

Haftada 1-2 gün nohut veya barbunya gibi baklagiller de ekleyebilirsiniz ama bunları kıymalı veya tavuklu pişirin, hayvansal protein desteğini artırın veya yanında yoğurt verin. Mümkün olduğunca sütü, yoğurdu, meyveyi ayrı ayrı verin, ama birlikte yemekten hoşlanıyorsa meyveli süt veya meyveli yoğurt karışımı hazırlayabilirsiniz. Sebzeyi de tatları ayırt edebilmesi için tek tek verin ancak yemekte zorlanırsa çorbaların içinde de kullanın.
Küçük çocukların sizi ve kardeş-lerini taklit edeceğini unutmayın. Küçük çocuğunuz sabah abisinin çikolata yediğini görüyorsa siz ona yumurta yedirmekte zorlanabilirsiniz
- Çocukların su ihtiyacını önemseyin. Her yeme sonrası mutlaka su içmeye, öğün aralarında çok oynayıp terlerse kaybettiği sıvıyı yerine koymaya dikkat edin.
- Kilosunu arkadaşlarıyla kıyaslamayın. Çocuklar büyürken bazen yaşıtlarından önde veya geride olabilir hekiminiz aksini söylemedikçe bu konuda endişe etmeyin.Yemek konusunda ısrarcı veya kısıtlayıcı olmayın. Çocukların fazla kilosu olsa da yapılacak şey dengeli beslenmesi ve daha fazla hareket etmesidir. Diyet listeleri çocuklar için değildir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.