SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Çocuk kanserlerinde iyileşme hızı yüzde 80’e ulaştı

UICC Gelecek Dönem Başkanı Prof. Dr. Kutluk: "Pediatrik kanserlerde 1960’lı yıllarda tedavi başarısı yüzde 10-20’ler civarındaydı, şimdi ise yüzde 80’lere ulaştı"

|

Çocukluk çağı kanserlerinde tedavi başarısı yüzde 20’lerden yüzde 80’lere çıkmasına karşın, tedaviye erişimde yaşanan sıkıntılar nedeniyle dünya genelinde kanser hastası çocukların yüzde 50’si iyileşme şansı bulabiliyor.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) Gelecek Dönem Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde her yıl 180 bin çocuğun kansere yakalandığını söyledi.

Çocukluk çağı kanserlerinde (pediatrik kanserler) tıbbın geldiği noktada tedavi başarısının hızla yükseldiğini anlatan Kutluk, "Bu hastalıkta 1960’lı yıllarda tedavi başarısı yüzde 10-20’ler civarındaydı, şimdi ise yüzde 80’lere ulaştı. Yani, doğru yerde, doğru tedaviyi almak koşuluyla çocukluk çağındaki her 10 kanser hastasından 8’ini iyileştirmek mümkün" dedi.

Tedavi başarısının önemli seviyelere çıkmasına karşın, hala bundan yararlanamayan hastaların bulunduğuna, bunun da başarı yüzdesini düşürdüğüne dikkati çeken Kutluk, "Kanserli çocukların yüzde 80’nin iyileşme şansı var iken, dünya ortalaması yüzde 50’ler düzeyinde kalmaktadır. Bu durum dünya genelinde önemli sayıda kanserli çocuğun tedavi edilebilir hastalıklarının, tedaviye erişim sorunları ve başka faktörler nedeniyle iyileştirilemediği anlamına gelmektedir" diye konuştu.

Lösemi ilk sırada

Kutluk, Türk Pediatrik Onkoloji Grubu ve Türk Pediatrik Hematoloji Derneği’nin 2002 yılından bu yana yürüttükleri kanser kayıt sistemine göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 2 bin 500-3 bin pediatrik kanser vakası görüldüğünü bildirdi.

Kanserin türü ve dağılımına bakıldığında, batı ülkelerinden farklı olarak beyin tümörlerinin Türkiye’de ikinci sırada değil üçüncü sırada yer aldığını belirten Kutluk, lenfomaların ikinci sıraya, löseminin ise ilk sıraya yerleştiğini ifade etti.

Kutluk, tek tek tümor tiplerine bakıldığı zaman Wilms tümörü, Hodgkin hastalığı, retinoblastoma gibi tümörlerde yaşam hızlarının yüzde 90’lar civarında olduğunu dile getirdi.

Yaşam hızının, kan kanseri türü olan lösemilerde yüzde 80’leri aştığına işaret eden Kutluk, "Diğer tümörlerin çoğunda da erken evrelerde yakalandığı zaman tedavi başarısı oldukça iyi düzeylerdedir. Ülkemizde bir çok merkezde bu tedavilerin yapılıyor olması, ülkemiz insanları ve pediatrik kanserlerin tedavi ve bakımında çalışan sağlık çalışanları için gurur verici bir durumdur" dedi.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.