Çocuk annelerin sayısı artıyor
Çocuk anneler tüm dünyada yaygınlaştı. Birleşmiş Milletler Nüfus Araştırması'na göre, az gelişmiş ülkelerdeki her 5 doğumdan biri 18 yaş altı genç kızlar tarafından gerçekleştiriliyor.
Kadın sağlığı ve hakları konusundaki en büyük global konferans olan Women Deliver, 16-19 Mayıs tarihlerinde Kopenhag’da gerçekleşti. Hem dünya hem de Türk kadınının cinsel sağlığı hakkında ilginç açıklamaların yapıldığı etkinliğe; farklı ülkelerden gazeteciler, uzmanlar, politikacılar ve fikir liderleri katıldı.
Bayer'in de destek verdiği konferansta, dünya genelinde 620 milyon kişinin 15-19 yaşları arasında bulunduğu ve doğumların yarısının bu yaş aralığındaki anneler tarafından yapıldığı belirtildi. 2013 Birleşmiş Milletler Nüfus Araştırması'na göre, gelişmekte olan ülkedeki kızların yüzde 20'si, maalesef 18 yaşının altında gebe kalıyor.
Marie Stopes International Vakfı'ndan Megan Elliot, "İstenmeyen gebelikler yüzünden yılda 21 milyon sağlıksız kürtaj yapılıyor" dedi. Doğum kontrol yöntemlerinin erişilebilir olması gerektiğinin altını çizen Elliot, gençlerin cinsel eğitim almasının önemini vurguladı.
Şehir efsanelerine inanılıyor
Türk kadınları ise kulaktan dolma bilgiler yüzünden modern doğum kontrol yöntemlerini yanlış tanıyor. Spiral ve prezervatifin ardından en sık 'geriye çekilme' tercih ediliyor. Ancak her dört kadından biri bu yöntem yüzünden hamile kalıyor ve bu gebeliklerin bir kısmı da kürtajla sonuçlanıyor!
Özellikle doğum kontrol hapları hakkındaki şehir efsaneleri, kafaları karıştırıyor. Kadınları çoğu; kilo aldırdığı, kısır yaptığı, sivilceye neden olduğu ve tüylenmeye yol açtığı düşüncesiyle hap kullanmıyor. Oysaki araştırmalar bunun tam tersini gösteriyor. Türk kadınları, bu önyargıları nedeniyle Bangladeş ve Zimbabve gibi ülkelerdeki hemcinslerinden çok gerilerde...
Kanıtlanmış faydaları
-Yumurtalık ve rahim kanseri riskini yüzde 50-60 oranında düşürüyor
-Adet dönemlerini düzene sokuyor
-Ağrıyı ve kanama miktarını azaltıyor
-Akneleri iyileştiriyor
-Tüylenmeyi azaltıyor
-Yumurtalık kistleri ve miyom riskini düşürüyor
-Dış gebeliği engelliyor
-Ödem azaltıcı etki gösteriyor
-Kemik yoğunluğunu artırıyor
Women Deliver Konferansı’nda katılan Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Cansun Demir, doğum kontrol hapı kullanan ve kullanmayan kadınlar arasında yapılan karşılaştırmalı bir araştırmanın güncel sonuçlarını açıkladı. Demir, "Bu çalışmaya göre, doğum kontrol hapları doğru ve düzenli kullanıldığında yaşam kalitesini ve süresini uzatabiliyor. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda toplam kanser riski ve tüm nedenlere bağlı ölüm yüzde 10 oranında azalıyor. Ayrıca doğum kontrol hapları yumurtalık ve rahim kanseri riskini de yüzde 50-60 oranında düşürüyor" şeklinde konuştu.
Demir, şöyle devam etti: "Yüzde 10’dan fazla risk azalması saptanan kanser türleri arasında kolorektal, karaciğer, safra kesesi, uterus ve over kanserleri yer alıyor. Doğum kontrol haplarının kullanım süresi arttıkça, kanser riskleri daha da düşüyor. Bir yıllık kullanımla yumurtalık kanseri riski yüzde 12 azalırken, 5 yıllık kullanımla yaklaşık yüzde 50 oranında risk azalıyor.
Doğum kontrol haplarının meme kanseri riskinde artış yapmadığı, hatta meme kanserine bağlı ölüm oranında azalma sağladığı da biliniyor. Jinekolojik kanserler dışında bağırsak kanseri riskini de önemli oranda düşürmeye yardımcı oluyor. Doğum kontrol hapları adet düzensizliğinin veya şiddetli ağrılarla seyreden adet problemi olan hastaların tedavisinde, kemik erimesinin, yumurtalık kistlerinin ve memedeki fibrokistik hastalıkların engellenmesinde de fayda sağılıyor.”
Rakamlar neler anlatıyor?
-Türkiye'de kadınların sadece yüzde 9'u doğum kontrol hapı kullanıyor
-Dünyada yılda 21 milyon 'merdiven altı' kürtaj yapılıyor
-Uzmanlar, sağlıklı bir gebeliğin 18-35 yaşları arasında olması gerektiğini tavsiye ediyor
-'Sağlıklı Gebelik Planlama' programlarıyla; 23 milyon 600 bin istenmeyen, 10 milyon 400 bin kürtak vakası, 37 bin 436 gebe ölümü ve bin 344 çocuk ölümünün önüne geçildi.