Çocuğa şiddeti önleyici sistem gelecek yıl devrede
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın TÜBİTAK’la ortak yürüttüğü ve çocuğa şiddete ortam yaratacak durumlara anında devlet müdahalesini öngören sistem, gelecek yılın sonunda hizmete girecek.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın TÜBİTAK’la ortak yürüttüğü ve çocuğa şiddete ortam yaratacak durumlara, anında devlet müdahalesini öngören sistem, gelecek yılın sonunda hizmete girecek.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdulkadir Kaya, Çocuk Erken Tanı ve Uyarı Sistemi (ÇETUS) projesine ilişkin bilgi verdi.
Çalışmalarında bilimsel yaklaşıma ayrı önem verdiklerini ve Bilimsel Çalışma Grubu oluşturduklarını belirten Kaya, ÇETUS’un projelendirilmesine ilişkin hazırlık çalışmalarının TÜBİTAK’la yürütüldüğünü, Kalkınma Bakanlığı’nın 2013 yılı yatırım programına dahil edilen projenin, erken tanı ve uyarı sisteminde kullanılabilmesi için güvenli ve risk analizi yapabilen bir yazılım programı geliştirileceğini bildirdi.
Sistemin, koruyucu ve önleyici tedbirler kapsamında kullanılacağını ifade eden Kaya, sistemle online veriler ışığında çocuğun risk durumunun ortaya konulacağını, risk düzeyi yükselen çocuklara vakit kaybetmeden müdahale edileceğini ve çocuğun olumsuz bir durumla karşılaşmaması için devletin elindeki bütün imkanların kullanılacağını kaydetti.
Risk önceden tespit edilecek
Kaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın koruyucu ve önleyici tedbirlere öncelik verdiğini vurgulayarak, Bakan Fatma Şahin’in özellikle çocukların olumsuz bir durumla karşı karşıya kalmadan alınacak tedbirlerle mutlu fertler olarak aileleriyle yetişmeleri doğrultusunda çalışılması talimatını verdiğini aktardı.
Çalışmalarının bu merkezde öncelikli olarak yürütüldüğünü ve çocuk hizmetlerinde değişim ve dönüşümün başlatıldığını belirten Kaya, ÇETUS Projesi ile çocuklar için risk oluşturacak faktörlerin tek bir veri tabanında birleştirileceğini, riskin önceden fark edilebileceğini ve risk haritalarının oluşturulabileceğini kaydetti.
Sistemle çocukların korunmaya muhtaç duruma gelmeden tespit edilmesinin, koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınabilmesinin amaçlandığını dile getiren Kaya, şu bilgiyi verdi:
”Kamunun elinde online olarak çok sayıda bilgi var. Merkezî Nüfus İdare Sistemi (Mernis), Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, e-okul bilgileri gibi. Sistem, bu verileri kullanarak ilave bilgi toplamadan ayrı bir yazılımla risk analizi oluşturacak. Buna göre oluşturulacak risk puanlamasına göre çocuğun riskli bir durumda olup olmadığı belirlenerek, riskli duruma düşen çocuklara ilişkin veriler online olarak sisteme düşecek ve vakit kaybetmeksizin ilgili uzmanlar eliyle çocuğa müdahale edilecek. Bütün bu çalışmalar sonucunda da çocuğun olumsuz bir durumla karşı karşıya kalması minimize edilmiş olacaktır.”
-”Çocukların aile ortamında mutlu olması hedefleniyor”-
Abdulkadir Kaya, çocuğa karşı şiddet içeren risk faktörlerinin Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra illerdeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüklerine bildirileceğini söyledi. Uzmanların riskin belirlemesi halinde ailenin evini ziyaret edeceğini ve devletin elindeki imkanların ihtiyacın niteliğine göre seferber edileceğini belirten Kaya, böylece çocuğun herhangi bir travma yaşamadan önlem alınabileceğini anlattı.
Sistemin çalışmalarının 9 ay önce başladığını ve 2013 yılı sonu itibarıyla tamamlanmasının öngörüldüğünü bildiren Kaya, şunları kaydetti: ”Böylece çocukların karşı karşıya kaldığı ve kendisi için risk oluşturan sorunlara zamanında müdahale edilecek, çocuklar daha şiddete ya da kötü bir duruma maruz kalmadan çözüm için müdahale edilmiş olacak. Tüm bu çalışmalar ile çocukların kendi öz aile ortamlarında, mutlu ve huzurlu bir fert olarak büyüme ve yetişmeleri hedefleniyor. Bu hedef gerçekleştiğinde aynı zamanda Başta Birlemiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinde ve iç hukukumuzda ifadesini bulan ve çocuğun üstün yararının bir gereği olan ’her çocuğun öncelikle kendi öz ailesi ortamında bakılma hakkı’ tam anlamıyla hayat bulmuş olacak. ÇETUS tamamlandığında çocuk hizmetleri alanında çok farklı bir Türkiye göreceğiz.”