SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir? Korunma Ve Tedavi Yöntemleri

Son zamanlarda teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi, cinsel ilişkiye başlama yaşının düşmesi, nüfusun artması gibi pek çok durumun dünya çapında cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğalmasına neden olduğunu belirtmek kesin olacaktır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için pek çok korunma yöntemi geliştirilmiş olsa da bu yöntemlere rağmen yalnızca temasla bile bulaşan birçok hastalık vardır. Peki, cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir? Korunma ve tedavi yöntemleri nedir? İşte, tüm detaylar.

|

Cinsel temas yolu ile otuzdan fazla değişik virüs, bakteri ve parazitin bulaştığı bilinmektedir. Bunlardan sekiz tanesi oldukça fazla oranda görülmekle beraber, günümüzde sadece dördü tedavi edilmektedir. Tedavisi olan ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar; bel soğukluğu, sifiliz, kladmiya, trikomoniyaz olarak belirtilebilir. En fazla görülen ve tedavi edilemeyen hastalıklar ise; Herpes Simplex, Hepatit B, HPV, HIV şeklindedir. 

 Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir? 

 Cinsel yolla bulaşan hastalıklar genel olarak; oral, anal ve vajinal seks de olmak üzere cinsel temas ile yayılmaktadır. Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar; kan ürünleri ve kan ile de bulaşabilmektedir. Bulaşmaları için cinsel yollar gerekmez. Hepatit B, Kladmiya, Frengi, HIV, uçuk, bel soğukluğu, HPV gibi birçok hastalık, gebelik ve doğum esnasında anneden çocuğa bulaşmaktadır.

 Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Korunma 

 Cinsel hayat, herkes açısından önemli bir konudur. Bununla beraber cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma da cinsel yaşam kadar önemli bir konudur. Bu yüzden de cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için mutlaka olarak kişisel önlemlerin alınması gerekir. Prezervatif kullanmak; bu önlemlerin en sık tercih edilenidir. 

 Prezervatifin kullanılması; özellikle sıvı yolları ile bulaşan hastalıklardan korunmak amacıyla oldukça önemlidir. Bilhassa Hepatit ve AİDS gibi enfeksiyonlardan korunmakla birlikte, temas ile bulaşan Herpes Simplex, HPV, Molloscum Contagiozum gibi hastalıkların bulaşma riskini azaltır. Bu yüzden cinsel yolla bulaşan hastalıklar; kişinin kendi sağlığı açısından ve hayatı tehdit eden bir durum olduğundan korunmak oldukça önemlidir. 

 Prezervatif kullanmak, tek eşli cinsel partner gibi önlemlerin alınması, cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından korunma konusunda en önemli korunma yolları olarak belirtilebilir. Fakat, kişi tek eşli olsa da eşi tek eşli olmayabilir. Bu yüzden her biçimde bu enfeksiyonlara kapılmanın mümkün olduğu unutulmayıp, prezervatif kullanmak, sık partner değiştirmemek, rastgele olarak cinsel ilişki yaşamamak hem kişinin kendi sağlığı hem de başkalarının yaşamını tehdit eden hastalıklardan korur. 

 Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Tedavi Yöntemleri

 Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavi yöntemleri değişmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bazıları antibiyotik tedavisi ile tedavi edilmektedir. Ancak HPV, HIV ve AİDS, HSV ve Hepatit B gibi hastalıkların kesin tedavisi olmamakla beraber ömür boyu ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Hepatit B ve HPV aşısı olarak bu enfeksiyonlara karşı korunma sağlanabilir. Diğer hastalıkların tedavisi ise antibiyotikler ile yapılmaktadır. 

 Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri

 Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri;

 - Vajinada akıntıyla beraber kötü koku,

 - Peniste akıntı,

 - İdrar yaparken yanma,

 - Genital bölgede siğiller olarak sıralanabilir. Bununla beraber bazı kişilerde hiç belirti görülmeyebilir. Şüpheli ilişki sonrasında alanında uzman bir doktora görünmek ve gerekli olan testleri yaptırmak faydalı olacaktır.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.