SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir? Cinsel Hastalıklardan Korunma Yolları Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan otuzdan fazla değişik bakteri, parazit ve virüsün bulaştığı bilinmektedir. Bu etkenlerden 8 tanesi ise en fazla görülen cinsel hastalıklar içerisinde yer alıp, günümüzde sadece dördünün tedavisi bulunmaktadır. Peki, cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir? Cinsel hastalıklardan korunma yolları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar; ağırlıklı şekilde anal, vajinal ve oral seks de dahil olmak üzere cinsel temas yolu ile yayılmaktadır. Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kan ya da kan ürünleri gibi cinsel olmayan yollarla da yayılım gösterebilir. Hepatit B, Frengi, bel soğukluğu, klamidya, HIV-AİDS, HPV ve uçuk dahil olmak üzere pek çok hastalık, doğum ve hamilelik esnasında anneden çocuğa da bulaşabilmektedir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar aşağıdaki gibi sıralanabilir;

- Frengi: Sifiliz şeklinde de bilinen bu hastalık, cinsel yolla bulaşan yaygın ve kronik bir hastalık türüdür. 4 farklı evre olarak seyreden bu hastalığın olabildiğince çabuk tedavi edilmesi gerekmektedir.
- HPV Enfeksiyonu: Human Papilloma Virüsü şeklinde tanımlanan bu hastalığın, yüzün üstünde farklı virüse sahiptir. Bu virüsler zaman içinde insanın bağışıklığı tarafından baskılanır. Ancak bazılar insan bağışıklığından daha güçlü olabilir. Bu durumda HPV virüsü, çok ciddi sorunlara sebep olabilir.
- Bel Soğukluğu: Gonore şeklinde de bilinen bu hastalık, cinsel ilişkinin sonrasında ilk haftalarda kendini gösterir. İdrarda yanma ve irinli idrar yolu akıntısı en belirgin belirtileridir.
- HSV Enfeksiyonu: HSV enfeksiyonu, Herpes Simpleks virüsünün sebep olduğu bir hastalıktır. Genital uçuk şeklinde kendini göstermektedir. Bu uçuklar; baş ağrısı, ateş, halsizlik gibi belirtilerin varlığı şeklinde kendini belli eder.
- Hepatit B: İdrar, kan ve vücut sıvılarıyla bulaşan Hepatit B, aşılanmayla korunan bir hastalıktır. Bu hastalığın bulaşmasına sebep olan temas sonrasında yaklaşık olarak 45 ile 160 gün sonrasında iştahsızlık, halsizlik, kusma, bulantı, baş ağrısı, deri döküntüleri, ateş gibi belirtiler görülür.
- AIDS: Bu hastalık, ömür boyu ilaç tedavisi gerektiren kronik seyirli bir hastalıktır. Cinsel ilişkiden iki ile dört haftada ortaya çıkabilir.
- Klamidya: Klamidya; Chlamydia trachomatis bakterisinin sebep olduğu hastalıktır. İdrarda yanma, genital bölgede kaşıntı, sıklıkla idrara çıkma, akıntı, kızarma, yara oluşumlarıyla kendini gösteren bu hastalık, ilaçlarla tedavi edilmektedir.

Cinsel Hastalıklardan Korunma Yolları Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın en önemli yolu, güvenli sekstir. Tek cinsel partnerin seçilmesi, koruyucu olabilir. Seks sırasında prezervatif kullanmak, bazı hastalıkların geçişini önler. HPV ve Hepatit B, aşılarla önlenebilir.

 

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.