SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Çinko Nedir, Nerelerde Kullanılır? Özellikleri Nelerdir?

Çinko, birçoğumuzun bildiği önemli elementlerden bir tanesidir. Özellikle, vücudumuzun duyduğu ihtiyaç bakımından, büyük önem taşıyan metaller arasındadır. Bağışıklık sistemimiz açısından çok kıymetli bir elementtir. İnsan vücuduna pek faydaları bulunur. Buna göre, çinko nedir? Nerelerde kullanılır? Özellikleri nelerdir öğrenebilir ve kullanabilirsiniz. Çinko kullanımı ve özellikleri hakkındaki detayları derledik.

|

Çinko sağlıklı bir bağışıklık sistemi için, olmazsa olmaz elementlerden bir tanesidir. Vücutta en az 100 farklı enzimin harekete geçmesini sağlar.

Çinko Nedir?

Doğada, pek çok farklı gıdada bulunmakta olan çinko, insan vücudundaki birçok fonksiyondan sorumludur. Özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için, vücutta eksikliği büyük sorunlara yol açabilir. Çinko vücutta eksik ise, insan vücudu hastalıklara açık hale gelir. DNA'nın doğru şekilde sentezlenmesine yardımcı olur. Bazı gıdalarda doğal olarak bulunan, çok kıymetli bir mineraldir aynı zamanda. İnsan kaslarındaki çinko oranı yaklaşık %65'tir. Göz sağlığı ve kemik gelişimi için çok gereklidir.

Çinko Hangi Alanlarda Kullanılır?

Sembolü 'ZN' olarak belirlenmiş olan çinko, aynı zamanda, bakır, alüminyum, magnezyum, pirinç, galvaniz ile karıştığında bir ham madde olarak da karşımıza çıkar. Bu ham madde ile çatı uygulamaları, galvanizleme işlemleri, levha kaplamaları ve kıymetli metallerin ayrıştırılması işlemleri yapılabilir. Erime noktası çok düşük olan bir maddedir.

Çinkonun Özellikleri

Besin olarak tükettiklerimizin içerisinde bulunan çinkoyu, vücut depolama özelliğine sahip değildir. Bu sebeple vücudumuz ve bağışıklık sistemimizin kuvveti için çinkoyu belli aralıklarla mutlaka vücudumuza almamız gerekmektedir. Yediğimiz birçok besin içinde, çinko zaten bulunmaktadır. Çinkonun büyük kısmı, ince bağırsak tarafından emilir, sonrasında karaciğer yoluyla tüm vücuda dağıtılır. Ayrıca deri esnekliğinde de büyük rol oynar.

Çinkonun vücutta %85'lik dağılımı şu şekildedir; İris, tırnaklar, saçlar, kemikler, yumurtalıklar ve kaslar. Vücuda alınması gereken çinko oranı, kadınlarda 8 mg, erkeklerde 11 mg'dır. Hamileler, bebekler ve çocuklarda bu oran yükselebilir. Çinko eksikliği, vücutta kanser oluşumuna sebep olabilir. Çinkoyu, vücudumuza alabileceğimiz başlıca besinler şu şekilde sıralanmıştır; Balık, deniz kabukluları, ciğer başta olmak üzere sakatatlar, çerez, arı poleni, lifli gıdalar, salatalık, muz, çeşitli tahıllar.

 

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.