Cildi güneşten korumak neden bu kadar önemli?
Güneşin kendini belli etmesiyle birlikte güneşin cilde zararları merak ediliyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, cildi güneşten korumanın önemini ve sıklıkla karşılaşılan güneş lekeleri ile ilgili merak edilenleri sizler için anlattı.
Güneşten korunma her yaşta ve her mevsimde şarttır. Bu sayede zararlı güneş ışınlarının zararlı etkileri azaltılır. Güneşe aşırı maruz kalma nedeniyle vücutta ağrılı ve kırmızı deri yanıkları görülebilir. Yanığın şiddeti ileride cilt kanserine yol açabilir. Bunun yanı sıra kırışıklara, güneş lekelerine ve kılcal damarların çatlamasına da neden olabilir.
En önemli koruma güneş kremi kullanma alışkanlığıdır
Güneş kreminin temel amacı güneş ışınlarını yansıtmak ve dağıtmaktır. Jel, losyon ve sprey formundaki güneşten koruyucuların bir SPF numarası vardır. Bu, ışığa maruz kalmanın neden olduğu güneş yanığına karşı ne kadar koruma sağlayabileceğini göstermektedir. Güneş kremi dışarı çıkmadan yarım saat önce cilde sürülmeli ve düzenli olarak tekrar uygulanmalıdır. Güneş kremi kışın da gereklidir. Bu nedenle hem yaz hem de kış aylarında güneş koruyucu kullanılmalıdır.
Güneş maruziyeti leke ve kırışıklıklara neden olabilir
Güneşin yol açtığı leke ve kırışıklık tedavileri kişiye özel olarak belirlenmelidir. Tedaviler sonrası güneşten cildi korumak oldukça önemlidir.
Sıklıkla başvurulan tedavi yöntemleri ise:
Kimyasal peeling yöntemi: Hafif cilt lekeleri için kimyasal peeling tercih edilir. Bu işlem sırasında cilt soyulur ve tedavi için hedeflenir. Kimyasal peelingler kontrollü bir şekilde cilde zarar verebilir. Bu hasar kendi kendine iyileşirken var olan lekelerin gitmesini sağlayacaktır.
Enzim peeling yöntemi: Bu tedavi yönteminde ciltte melanin oluşumunu sağlayan tirozinaz enzimi hedeflenerek iyileşme sağlanır. Melanin oluşumu baskılandığı için cilt rengi açılacak ve leke görünümü azalacaktır.
Lazer yöntemi: Sıklıkla derin ve büyük lekelerde tercih edilen bir uygulamadır. Lazer ışınları ile leke olan bölgelere atış yapılarak cildin kendini yenilemesi sağlanır. İşlemden 3 hafta sonra işlemin etkisi gözle görülür bir hale kavuşur.
PRP yöntemi: Hastanın kendi kanından bir numuneyi PRP kitinin test tüpüne koyularak, kanın trombositten zengin plazma kısmını lekeli cilt bölgesine enjekte ederek dokunun yenilenmesidir.