SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Çikolata diye yiyoruz, içinde öyle şeyler var ki! Fiyatı uygunsa 'kokolin'den şüphelenin

Her yıl dünya çapında 7 milyon tonun üzerinde çikolata tüketiliyor. Hemen her yaş grubunun tükettiği çikolata, birçok kişinin favori yiyeceği konumunda. Çikolata Uzmanı Elif Aslı Yıldız, çikolata adı altında satılan çikolata benzeri ürünlerin sağlığa etkileri konusunda uyarıp 'kokolin' gerçeğini açıkladı.

|

Çikolata benzeri peynir altı suyundan veya kakao tozundan yapılan kokolin ürününün zararlı olduğuna dikkat çeken Çikolata Uzmanı Elif Aslı Yıldız, “Gerçek çikolata yüzde 100 kakao yağından yapılır. Çikolata diye satılan kokoline dikkat edilmesi gerekir. Bu ürün kakao yerine kakao tozu barındıran çikolata benzeri bir tatlı türüdür” dedi.



Çikolata Uzmanı Elif Aslı Yıldız, çikolata adı altında satılan çikolata benzeri ürünlerin zararlı olduğuna dikkat çekerek “İnsan sağlığını tehdit eden, çikolata dahi diyemeyeceğimiz kokolini çikolata diye satıyorlar. Kokolin; içinde süt yerine peynir altı suyu tozu barındıran, kakao yağı yerine margarin, kakao yerine kakao tozu barındıran çikolata benzeri bir tatlıdır. Bu ürüne, çikolatanın kalitesini belirlemede önemli rol oynayan kakao yağını bulundurmadığından dolayı kokolin ismi verilir. Bu da insan sağlına zararlı bir üründür” dedi.

'ÇİKOLATA DİYE SAĞLIKSIZ ÜRÜN SATIYORLAR'

Çikolata yerine ucuz maliyetli kokolin ürününü sattıklarını belirten Yıldız, “Çikolata alınırken gerçekten o ürünün çikolata mı olduğuna bakılması lazım. Bunu nasıl anlarız dersek ürünün etiketine dikkat edilmesi gerekir. Açıkta satılan ürünlerden kaçınılmalı. Üreticisi belli olmayan merdiven altı ürünlerden uzak durulmalı. Çikolatada kakao yağı dışında bir yağ bulunmaması gerekir. Bitkisel yağ denilen alternatif yağlar olmaması gerekir. Gerçek çikolata yüzde 100 kakao yağından yapılan üründür. Özellikle çikolata tüketiminde çocukların yediği ürünlere dikkat edilmesi lazım. Çocuklara çikolata yedirirken gerçek çikolatalar yedirilmeli. Aslında çok önemli ve güzel bir ürün farklı şekilde üretildiğinde zarara dönüşebiliyor. Kakao yağı, vücut ısısının altında eriyebilen tek yağdır. Uygun fiyatlı ve ne olduğu belli olmayan ürünlerden kaçınılmalı" şeklinde konuşarak sağlık üzerindeki zararlarına dikkat çekti.

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.