Çiğ Soğanın Faydaları Nelerdir? Çiğ Soğan Yemek Hangi Hastalıkları Önler?
Türk mutfağında neredeyse tüm yemeklere ilave edilen soğanın çiğ tüketimi de mümkündür. Peki, çiğ soğan yemenin yararları nedir? Çiğ soğan hangi hastalıklara iyi gelir? Sizler için çiğ soğan hakkında sorulan tüm soruları detaylı bir biçimde derledik.
Doğal bir antibiyotik olarak kabul edilen soğan, eski çağlardan beri tüketilen bir sebzedir. Bu bağlamda pişmiş ya da çiğ olarak tüketilen soğan aynı zamanda vücut açısından güçlü bir silahtır.
Çiğ Soğanın Faydaları Nelerdir?
- Kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürür.
- İltihap ve enfeksiyonlara karşı doğal bir antibiyotik etkisi gösterir.
- Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma olasılığını minimuma indirir.
- Yüksek tansiyonun düşürülmesini sağlar.
- Tüm kanser çeşitlerine karşı mücadele etmek için kullanılır.
- Antioksidan bakımından zengindir, bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Bağırsakta yaşayan yararlı bakterilerin korunmasını sağlar.
- Sindirilemeyen bazı besinlerin parçalanmasına yardımcı olur.
- Yüksek kan şekerini düzenler.
- Vücutta enfeksiyon oluşma riskini azaltır.
- Cilde sürüldüğünde ilgili bölgedeki yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
- Bağırsakların hareketlerini hızlandırır ve vücutta müshil etkisi görülmesini sağlar.
- Yükselen kan şekerini ihtiyaç duyulan seviyeye çeker.
- Akne ve sivilce oluşumunu engeller.
Çiğ Soğan Yemek Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Çiğ soğan tüketimi iltihabi ve enfeksiyonal hastalıkların tümüne karşı etkilidir. Bu bağlamda çiğ soğan tüketmek özellikle idrar yolu iltihabına yakalanma riskini düşürmektedir. Hastalığın oluştuğu dönemdeyse iyileşme sürecini kısaltmaya yönelik rol üstlenmektedir. Çiğ soğanın iyi geldiği diğer hastalıklarsa; diyabet, tansiyon ve bazı kanser türleri olarak sıralanmaktadır.
Çiğ Soğan Suyunun Yararları
Çiğ soğan suyu içerisinde yüksek oranda vitamin ve mineral yer almaktadır. Bu bakımdan soğan suyu hem yararlı bir besin kaynağı hem de hastalıklara karşı bir ilaçtır. Çiğ soğan suyunun vücuda faydaları şu şekilde sıralanabilir: İyi bir idrar söktürücüdür, kan şekerinin düşmesine engel olur, sindirimi hızlandırır ve bağırsak hareketlerini düzenler.
Çiğ Soğanın Acısını Nasıl Alınır?
Soğan, kullanıldığı türe de bağlı olarak kimi zaman acı bir tada sahip olabilmektedir. Bu bakımdan soğan suyu hazırlanırken doğru adımların izlenmesi gerekir. Hastalıklara karşı kullanılabilecek soğan suyu için soğanlar öncelikle hijyen amaçlı olarak sirkeli suda yıkanır. Bunun ardından kabukları soyularak bir tencerede kaynamaya bırakılır. Bu aşamada isteğe bağlı olarak soğanları iri parçalar halinde bölmek mümkündür. Yaklaşık 5 dakika kadar kaynatılan soğan suyu süzüldükten ve ılıdıktan sonra içilebilir.