Check Up Nedir, Ne İşe Yarar? Check Up Sırasında Nerelere Bakılır?
Check up sağlık dilinde sıklıkla kullanılan terimlerden bir tanesidir. Özellik sağlığına önem veren ve sağlıklı bir yaşam sürmeyi isteyen kişilerce çok kullanılan bir ifadedir. Sizler için check up'ın ne işe yaradığını, hangi faaliyetleri kapsadığını ve sonuçlarının ne gibi kusurları önlediğini derledik.
Check up ingizce bir terimdir. Tıbbi terimde kullanılan bu ifade sağlık sorunları olmayan bir kişinin Vücudunda bir hastalık belirtisi olup olmadığına, kalıtsal bir sağlık sorunu var ise tespitine yaran bir sağlık taramasıdır.
Check up Ne Demektir?
Check up kısaca hastalık belirtisi göstermeyen bireylerin sağlıkları hakkında kendilerine yaptırdığı bir genel sağlık taramasıdır. Halk arasında Türkçe'mizde okunduğu gibi çekap olarak da kullanılır. Bu kapsamda çekap nedir sorusuna verilecek en kısa cevap genel sağlık taraması olacaktır.
Check up Neyi Hedefler?
Check up, hastalık belirtisini göstermeden önce kişiye yaşı, çevresel etkisi ve kalıtsal durumu da göz önüne alınarak, ortaya çıkması muhtemel rahatsızlıkları erken tanı da bulunarak problemin tedavisini hedefler. Yani tespiti yapılan hastalıkların büyümeden erkenden tedavisi ile hastalığın vücuttan bertarafını sağlar. Bu hastalıkları yenmede kullanılan en etkili silahtır.
Check Up Hangi Kriterleri Kapsar?
İlk akla gelen yapılacak tahlil, röntgen ve tetkikler akla gelir. Ama Check up bunlarda daha da fazlasını kapsar. Yani sadece laboratuvar ve çekim merkezlerin de iş bitmez. Mesela check up'a başlamadan önce kişiyle yapılacak görüşme, kontrolleri o yöne yönlendirir ve bazı hususlara odaklanılmasını sağlar.
Burada kişinin aileden gelen rahatsızlıklarına, beslenme alışkanlıklarına, sağlığa zararlı maddeleri kullanıp kullanmadığına, çevresel etkilerine olmak üzere genel bir değerlendirme yapılır. Yapılan tespit ve değerlendirme sonucunda kişi ilgili birimlere sevk edilir.
Check Up Nelere Bakılan Bir Taramadır?
Önceden randevu alınması sağlanarak, belirlenen günde doktorların vereceği talimatlara uygun olarak check up merkezine gidilir. Bu sağlık merkezlerinde; genel muayene, ihityaç duyulan kan tahlilleri, idrar tahlili, radyolojik grafikler ve yönlendirilen diğer taramalar yapılır.
Cinsiyet ve yaş farkına göre de yapılan test ve incelemeler vardır. Örneğin kadınlar da meme muayenesi yapılırken yaşlı erkekler de prostat ve üroloji muayeneleri yapılır. Belli yaşa ulaşmış kişilerin kalp grafiklerine de bakılır. Kadınlarda jinekoloji dalında muayeneler de yapılır.
Yapılan genel test ve tetkiklerin yanı sıra kişinin yaş, cinsiyet ve yaşam biçimi gibi hususlar da dikkate alınarak yapılan testler de vardır. Tüm bu testler de genel amaç hastalığın erken teşhisi ve derhal alınacak sağlık önlemleridir.