Cevizin faydaları bitmiyor
Beyin ve kalp sağlığı bakımından faydaları saymakla bitmeyen cevizin tüketimine ilişkin yapılan etkinlikte cevizin bir çok faydasına dikkat çekildi.
Backhaus İstinye Park Şubesinde California WalnutCommission ve Backhaus ortaklığıyla düzenlenen etkinlikte cevizin çok yönlü kullanımı ve sağlık açısından faydaları ele alındı.
Etkinlikte söz alan Backhauskurucusu Dr. Hilal Duruk, Backhaus'un Türkiye'nin en yenilikçi fırın ve pastanesi olarak ürünlerinde ceviz kullanmaya önem verdiğini, müşterilerin cevizli ürünlere özellikle ilgi gösterdiğini belirtti.
Dr. Hilal Duruk’tan sonra konuşma yapan ünlü program sunucusu ve yemek yazarı Elif Korkmazel ceviztüketmenin insan sağlığı için oluşturduğu yararlara değindi.
Etkinlikte sıralanan cevizin faydaları ise şu şekilde; Ceviz, Omega 3 açısından en zengin ağaç yemişidir. Yüksek Omega 3 alımının, kalp-damar hastalıkları riskini azalttığı belirlenmiştir.
Akdeniz tipi beslenmenin önemli bir parçası olan ceviz, kalp hastalıkları riskinin yüzde 30, inme riskinin ise yüzde 49 azaltıldığı Predimed çalışmasında da kilit bir gıda olarak öne çıkmıştır. Batının tipik beslenme şekline eklenen cevizin, sperm canlılığı, hareketliliği ve morfolojisinde iyileşme sağladığı belirlenmiştir.
Ceviz, yaygın olarak tüketilen yemişler ve yerfıstıkları arasında en yüksek oranda polifenol içeriğine sahiptir. Polifenollerin büyük çoğunluğu antioksidandır ve kalp hastalıkları ve kanserden korunmada güçlü bir rol oynadığı bilinmektedir. Ceviz, sağlıklı bir beslenme düzeninde kanseri önleyici bir seçenek olarak yer almalıdır.